"Ušminkana" kliška tvrđava na proljeće očekuje posjetitelje

15.02.2022.

07:30

Autor: Mariola Milardović Perić/Ivica Đuzel/Regionalni dnevnik/HTV/HRT

Obnova kliške tvrđave

Obnova kliške tvrđave

Foto: HTV / HRT

Slavna kliška tvrđava ovoga će proljeća goste dočekati obnovljena - s novim izložbeno-prezentacijskim centrom i ljetnom pozornicom kao i drugim sadržajima. 

- Ovaj dio cjelovite obnove vrijedan je oko 5,5 milijuna kuna, a 85 posto novca osigurano je iz fondova EU-a. Prije toga uloženo je i nekoliko milijuna kuna u noćnu rasvjetu. U funkciju se vraćaju i neki dosad zapušteni objekti, javila je iz Splita novinarka Mariola Milardović Perić.  

Pazi se na svaki detalj, a uređuje se i vegetacija urasla u kamen slavne Kliške tvrđave. Interes za obnovu je ogroman jer riječ je o kraljevskom dvoru hrvatskih vladara pa struka prati svaki korak.


- Zbog tih sitnica smo malo kasnili s početkom radova, sve je pod budnim okom. S obzirom na to da je ovo spomenik nulte kategorije, ne može drugačije, kazala je Mila Perić, pročelnica Odjela za opće poslove Klisa.


Tvrđava je 2009. imenovana nepokretnim kulturnim dobrom. Vlada ju je u prošlom mandatu dala općini na upravljanje. Nedavno je i zasjala u noći. Stajalo je to 3 milijuna kuna.


Tvrđava je osvjetljena europskim novcem. Postala je globalno prepoznatljiva nakon Igre prijestolja. Cjelovitim uređenjem priprema se za obaranje rekorda iz 2019. kada ju je posjetilo više od 100 tisuća gostiju.


- Radi se o obnovi konkretno dva objekta - topničke vojarne koja će biti budući izložbeno-prezentacijski centar a postavlja se i ljetna pozornica, obnavlja Mali kvartir, kazala je pročelnica Perić.


Do otvorenja u travnju dodatno će se zaštiti osjetljivi dijelovi zidina te izraditi i 3D mapiranja. Ušminkana i s novim sadržajima na proljeće će dočekati mnogobrojne posjetitelje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!