Misteriozni rimski bunari u općini Klis

07.02.2021.

13:26

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Misteriozni bunari u Zagori

Misteriozni bunari u Zagori

Foto: Dnevnik / HRT

Tijekom pandemije mnogi spas od ustaljene svakodnevice traže u prirodi, otkrivajući zaboravljena mjesta. Jedno od njih su i Rimski bunari pokraj Niskog u općini Klis. 

U nedovoljno istraženi biser dalmatinskog zaleđa vikendom se slijeva velik broj izletnika. Upravo su sami građani nagnali Općinu da zatraži i dobije novac europskih fondova za revitalizaciju još jedne turističke atrakcije Zagore.


Bude grla iz zaborava i čuvaju pjesmu i tradiciju srca Zagore.


- Ovo su naše izvorne pjesme di se družimo i pjevamo, imamo ovu našu ojkalicu i treskavicu, kaže Mijo Božić, KUD "Srce Zagore".


S njima neumorno u zaštitu povijesnog nasljeđa. Pod kliškom tvrđavom nikad dosta napora na očuvanju kulturno-povijesnih spomenika.


- Mi smo se odlučili prije 4 god pokrenut revitalizaciju takvih lokaliteta i na neki način osigurali dodatnu turističku ponudu. Nedavno smo dobili sredstva za uređenje bunara Rajčica u Niskom, objašnjava Jakov Vetma, načelnik općine Klis.


Bunari rajčica misteriozno su mjesto o kojem se malo zna, osim da je iznimno lijepo. Ne zna se točno ni kad ih je niti tko izgradio tako savršeno okrugle u suhozidu. Pa ni po čemu su dobili ime; rajčicama ili raju.


- Povijest ne nudi previše odgovora, jer nije ni bilo istraživanja. Teško je ulaziti i u toponime i odakle dolazi to ime rajčica, ja bi se složio s vama da se radi o raju unutar dalmatinske zagore. To su bila i pojilišta i kupališta, dodaje Jakov Vetma.


Deset bunara pozivaju na istraživanje i uživanje. Legenda kaže da nikad nisu presušili. Kao i vrelo naše bogate povijesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!