Kako općina u drniškom zaleđu zaustavlja odlazak mladih sa sela

06.02.2021.

14:30

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/B.A./HRT

Vrbatovići su odlučili gradski asfalt zamijeniti za selo

Vrbatovići su odlučili gradski asfalt zamijeniti za selo

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatska već niz godina bilježi vrlo nepovoljne demografske trendove. Zbog toga su u općini Promina, u drniškom zaleđu, nizom demografsko-socijalnih mjera odlučili zaustaviti odlazak mladih sa sela. I čini se da su rezultati dobri.

Vrbatovići su odlučili gradski asfalt zamijeniti za selo. Odabrali su i zemljište - u Oklaju. Pa račun za njega podijelili s Općinom: 75 posto platila je ona, ostatak Vrbatovići.  

- Ja i žena smatramo da je ovdje jednostavnije odgajati djecu nego u gradu, kaže Jakov Vrbatović iz Splita.

Nisu jedini! Prebivalište u Promini prijavljuju "nove" obitelji. 

- Jedina smo Općina u okruženju koja ima više useljavanja nego iseljavanja, ističe Tihomir Budanko, načelnik općine Promina. 

Kao plus ovoga kraja mladi ističu demografsko-socijalne mjere, kao i ulaganje europskog novca u njegov razvoj. Promina treba temeljitu obnovu. Zato sredstva "povlače" iz Europe: do danas 20 milijuna kuna. Na ponos im je to i diku.

- 11 je starih objekata koje planiramo revitalizirati. Dati im svrhu, namjenu za različite sadržaje, kaže Jelena Lojić Pokrovac, viša savjetnica za društvene djelatnosti i turizam općine Promina.

Rade u Suknovcima strojevi. Diže se novi vrtić. A drago je roditeljima čuti: imat će devetosatni program.

- Radovi će biti završeni ranije nego je predviđeno, nadam se kroz ljeto da će već moći korisnici instalirati svoju opremu, kaže pomoćnik voditelja gradilišta Ante Vuković

Ne odustaju Prominci od svoga kraja. Uvjereni su - potencijala i za gospodarski razvoj imaju. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!