U spomen na bitku 887. kada su neretvanski Gusari porazili Mlečane

18.09.2023.

20:30

Autor: Regina Zubanović/S.M./Dnevnik/HRT

U Makarskoj će večeras biti uprizorena slavna bitka iz 887., u kojoj su neretvanski mornari porazili mletačko brodovlje. U spomen na taj događaj danas se obilježava Dan Hrvatske ratne mornarice. 

Za središnji Dnevnik HTV-a iz Makarske se javila novinarka Regina Zubanović.

- Sve je spremno za uprizorenje povijesne pomorske bitke između Gusara i Mlečana, kazala je i dodala da je riva u Makarskoj dupkom puna. 

- Kao što je poznato, 18. rujna 887. godine u Makarskoj, u bici nazvanoj Muscules, Mlečane su porazili neretvanski Gusari pod zapovjedništvom Kneza Branimira. Nakon te velike bitke, dugo godina Mletačka Republika morala je plaćati danak u zlatu kako bi njihovi brodovi ovdje mogli ploviti u miru. Uz spomen na tu veliku bitku, današnji dan slavi se kao dan Hrvatske ratne mornarice, kazala je Regina Zubanović.

Nakon velike povorke Mlečana i Gusara ulicama Makarske uslijedit će i spektakl na moru. U njemu će sudjelovati 220 sudionika iz Makarske, Tučepa, Omiša, Komina, Karlovca, Župe dubrovačke i Cavtata. Sudjelovat će i povijesni brodovi i Neretvanske lađe.

Ovo je svakako izvrstan način da se nekako obilježi i proslavi završetak ove glavne turističke sezone i najavi nastavak događanja za produženje podsezone, istaknula je novinarka Zubanović. Istaknula je da je danas u Makarskoj 6.000 gostiju i da je to oko 10% više nego lani u isto doba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!