Velik interes za Akademiju blata u etno selu Karanac

21.08.2021.

14:07

Autor: Marija Matoš/Dnevnik u podne/IMS/HRT/I.B.

Izrada cigli

Izrada cigli

Foto: HTV / HRT

Graditi se može - i od blata! Kako - može se doznati u Karancu, gdje je počela 10. akademija blata. Rad na lončarskom kolu, izrada cigli - samo su neke aktivnosti koje se nude u tom baranjskom mjestu.

HTV-ova novinarka Marija Matoš saznala je koliki interes pobuđuje ovaj jedinstveni turistički sadržaj.

- U proteklih 10 godina uvijek je Akademija blata pobuđivala velik interes koliko Slavonaca i Baranjaca, toliko i turista koji ljetuju u Baranji, odnosno u etno selu Karanac. Može se graditi kuća od blata, odnosno od takozvane prijesne cigle. To je cigla koja se napravi od vode, žute zemlje, plijeve ili slame i za nekih 5 dana sušenja može se krenuti u gradnju kuće. I to su kuće u kojima po ovakvom vremenu ne treba klima uređaj. Savršena temperatura je u takvim kućama pa vjerujem da će ljudi, s obzirom na ove visoke cijene nekretnina u posljednje vrijeme, možda razmisliti o gradnji ovakvih kuća, izvijestila je.

- Akademije blata je jedinstveni turistički događaj koji postoji samo u etno selu Karanac. Osim edukacije, izrade takvih cigli, ovdje će se održati i radionica za djecu gdje će djeca također od takvih cigli graditi kuću iz poznate bajke Tri praščića. Bit će održana i radionica glinenih posuda na lončarskom kolu, a naravno ništa bez gastronomskih specijaliteta. Kuhat će se grah u zemljanom loncu. Specijaliteti od ribe, najavila je.

Voditelj Akademije blata Vladimir Škrobo Bajo objasnio je kako u ovoj krizi napraviti vikendicu.

- Ljudi su prihvatili ovaj materijal. I vidimo u današnje vrijeme, u ovoj krizi... Sami kod kuće napravite ciglu. Osuši se na suncu. Nasiječete bagremovo granje, napravite si lijepo konstrukciju. Stavite trščani krov, imate krasnu vikendicu. Recimo 3 puta 4. Ne morate ni prijavljivati, ni registrirati. Znači ona ne podliježe nikakvim građevinskim... Nju kad snima, to je trska, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!