10:56 / 15.09.2021.

Autor: Tomislav Rataj/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Veliko "pospremanje" umaškog podmorja

"Pospremanje" umaškog podmorja

"Pospremanje" umaškog podmorja

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

I u Istri turistička sezona lagano se privodi kraju. U Umagu, kako bi spremno dočekali onu iduću, već su sada počeli s pripremema i velikim pospremanjem.

Nakon uspješne turističke sezone i brojnih gostiju koje su u grad Umag privukli čisto more i lijep mediteranski krajolik, njegovi stanovnici svojim ekološkim angažmanom u sklopu dvogodišnjeg projekta (A)Mare tu ljepotu nastoje očuvati. 


Iz prirode će ukloniti sve čemu ondje nije mjesto, a kako im ide, provjerila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Prilika je to da se do kraja iduće godine završi veliko pospremanje umaškog podmorja koje je počelo ronilačkom ekološkom akcijom.


- Radi se o projektu (A)Nare koji je financiran iz sredstava Europskog fonda Ministarstva poljoprivrede putem lokalne agencijske grupe za ribarstvo „Flag pina nobilus". Imamo više ciljeva: jedan je edukacija stanovništva vezano za ekologiju i održivo gospodarenje otpadom, drugi je edukacija učenika o održivom gospodarenju otpadom, pogotovo koje se tiče onečišćenja mora, treći je čišćenje, odnosno batimetrijsko snimanje cijelog umaškog zaljeva, četvrto je nabava opreme i peto je promocija samoga projekta i senzibiliziranje javnosti za održivo gospodarenje otpadom, kaže Slaviša Šmalc, pročelnik Ureda Grad Umaga.


U čišćenju podmorja sudjelovalo je pedesetak ronilaca, ali uvjeti pod morem nisu bili idealni:


- Bazirali smo se na čišćenje glomaznog otpada budući da je vidljivost malo slabija i zbog sigurnosnih elemenata jer se roni u samoj luci. Izvadili smo tridesetak velikih guma. Akcijom smo zadovoljni i ovim putem zahvaljujem svim prisutnim roniocima i drugima koji su nam pomogli da se počisti umaška luka, poručio je Rene Cipovec, voditelj ronilačkog dijela eko akcije.


Ronilac iza Zagreba, Ivica Balenović, komentirao je da je vidljivost je bila jako slaba tako da su vadili krupne predmete poput bicikala, romobila, starih guma, stolova, stolica, a bilo je čak ugostiteljskih i ostalih krupnih stvari.


-  Zbog mulja nismo mogli vaditi sitnije stvari, dodao je Balenović.


Sitnije predmete vadili su spretni ronioci na dah:


- Posebnost ove akcije je da smo zajedničkim snagama i ronioci u apneji i ronioci s bocama zajedničkim snagama dali mali doprinos čistijoj luci u Umagu, ustvrdio je Cipovec.


Predsjednik Podvodnog ribolovnog kluba Sv. Pelegrin David Počekaj misli da je to najveća akcija u Istri:


- Nas ima momentalno 12 u vodi. Tamo gdje ne mogu s bocama među brodove i slično, tamo idemo mi, na dah, to manje smeće se da izvući. Ono što se ne izvuče se označi pa vadimo s vinčem, objašnjava Počekaj.


Ruku pomoći nad morem pružili su građani, klubovi i ekološke udruge - među njima i pripadnici Milanistre koji su se već dokazali u humanitarnom radu:


- Mi smo udruga navijača Milana iz Umaga i skupa s roniocima iz Zagreba pomažemo čistiti more u Umagu, našem rodnom gradu. S njima smo i zajedno u Petrinji pomogli donacijama koje su nam pomogli prikupiti razni klubovi iz cijeloga svijeta, rekao je Michele Castelli, predsjednik udruge Milanistra.


Podršku projektu pružila je i Tatiana Tursunova, ravnateljica čuvenog Moskovskog filmskog instituta Sergej Gerasimov koju smo ovdje zatekli na godišnjem odmoru:


- Ova akcija čišćenja podmorja koja se upravo provodi, vrlo je važna jer u svijetu imamo mnogo problema povezanih s onečišćenjem okoliša. Svi bi se trebali ovako brinuti za svoj okoliš jer to je naša budućnost, komentirala je Tursunova.


Ekološke akcije čišćenja samo su dio rješenja problema. Edukacijom će se u budućnosti nastojati riješiti njegov uzrok. U sklopu projekta, uz instruktore, i oni najmlađi mogli su  uroniti u morsku vodu u sigurnosti bazena.


- Najveća vrijednost naše akcije da djeca od najranije mladosti razvijaju ekološku svijest i ljubav prema moru. I da na taj način stvorimo ronilački podmladak, novu generaciju ronilaca koji će ubuduće sudjelovati u ekološkim akcijama, rekla je  Zlatka Horvat, voditeljica Pogleda u plavo iz Umaga.


Ekološkim akcijama koje će, nadamo se, zbog ekološke svijesti novih generacija i čistoga mora u budućnosti biti sve rjeđe potrebne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!