Velikom regatom u Murteru završavaju 25. Dani latinskog idra

02.10.2022.

20:19

Autor: Ivona Ramadža Čolić, Hrvoje Gunjača/Dnevnik/HRT

25. regata Latinsko idro

25. regata Latinsko idro

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Velikom regatom tradicijskih drvenih brodica s latinskim jedrom i dodjelom nagrada pobjednicima, u Murteru završavaju jubilarni, 25. Dani latinskog idra. Četvrt stoljeća ta manifestacija okuplja zaljubljenike u starinski način jedrenja iz svih krajeva našega priobalja.

Živi i slavi Murter tradicijsku baštinu: drvo i latinsko idro. 


- Njegova uloga je bila životna uloga. Naši su posjedi na Kornatima, na Modravama i bez broda jednostavno ne možemo. Ja sam sretan i ponosan što sam uspio do današnjega dana sačuvati ovakav brod, kaže Ive Šikić Bažokić.


A 25. fešta pod latinskim jedrima okupila je više od 70 posada! Jedva su na start stali svi koji su poželjeli zajedriti na jubilarnoj regati. A 1998., kada je pokrenuta, bilo je 5 do 12 za očuvanje vrijedne ploveće baštine. 


- Na prvoj je bilo sedam brodova, i onda je to raslo. 2019. smo oborili apsolutni rekord od 85 brodova na startu, kaže Jakov Lovrić, predsjednik murterske udruge "Latinsko idro". 


Tradicijski zov Murterina prihvaćen je diljem Jadrana.


- Zaista je učinjeno puno i na neki način je bila inspiracija i uzor ostalima da u to krenu i sada je zaista sve to skupa izraslo u jedan pokret, kaže Robert Mahović, predsjednik koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre.


Morski "oldtajmeri" borili su za uhvatiti što više, ovoga puta slabog, vjetra. A okršaj pod latinskim jedrima uvijek je zanimljiv - i domaćima i turistima.


- Ovakve manifestacije su važne jer pričaju priču o prošlom životu i tradiciji koju je važno očuvati, kaže Liesbeth Bik iz Nizozemske.


Gušt - ta četiri slova najbolje opisuju jedrenje ponavljaju štovatelji pogona na "vitar". 


Pobjednicima, iako su prvi prošli ciljem već četvrti put, trijumf na jubilarnoj regati ipak je najslađi. 


- Mi svi živimo taj suživot s drvenim brodom i odlascima na Kornate, čupanjem maslina i ribarenjem, tako da ovo smo sve spojili - taj turistički, kulturni i tradicijski dio da napravimo nešto lijepo za naše mjesto, kaže pobjednik regate Ante Turčinov s Murtera. 


Dani latinskog idra zaštitni su znak Murtera! Regata - njihova kruna. Samo zbog nje, na otok je danas stiglo petstotinjak gostiju. 

Od ove godine organizatori zaslužnima za očuvanje naše maritimne baštine dodjeljuju nagradu "Željko Jerat" - nazvanu u spomen na prije tri godine preminulog pokretača regate i dugogodišnjeg predsjednika udruge Latinsko idro.


Dobitnik je Vladimir Skračić, koji je dao izjavu za HTV-ov Dnevnik:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!