Veslačka regata Dlan i veslo u čast baba, matera i teta

07.08.2022.

21:05

Autor: Ivona Ramadža/T.V./Dnevnik/HRT

U Betini na otoku Murteru održava se veslačka regata Dlan i veslo

U Betini na otoku Murteru održava se veslačka regata Dlan i veslo

Foto: HTV / HRT

U čast žena koje su u prošlosti veslale satima do svojih prekomorskih posjeda kako bi prehranile obitelj, u Betini na otoku Murteru održava se veslačka regata Dlan i veslo. Mišićima je gajete pokrenulo čak osamdesetak veslačica. 

Zbog baba, matera i teta koje su na svojim plećima "iznijele" tegoban život prihvatile su se i mlade generacije vesla.

Pravila kažu - vesla se isključivo u betinskim gajetama u koje se ukrcava po pet natjecateljica - četiri veslačice i kormilarka.

Regata je to koja se prvi put održala 1971., no, od Domovinskog rata do 2012. nije se veslalo. A onda su Betinjanke opet potjerale stare drvenjake.

Vesla se u čast betinskoj ženi. Koja se brinula za obitelj, polje, čak i brodogradilište. Žene su u betinskom kraju bile ravnopravne muškarcima.

Za betinsku regatu danas se već nadaleko zna. Povijest, tradicija, naslijeđe - sve je tu kao dodatan adut za turističku prepoznatljivost. Betinjani su to shvatili. A turisti, pak, ovakve crtice iz povijesti rado slušaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!