Josipa Španja predstavila "ispeglane" slike

22.04.2021.

19:41

Autor: I.Ramadža/Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Josipa Španja, Vodice

Josipa Španja, Vodice

Foto: REgionalni dnevnik/IMS/HTV / HRT

Nesvakidašnju tehniku slikanja predstavila je samouka slikarica Josipa Španja iz Vodica novinarki HRT-a Ivoni Ramadža za Regionalni dnevnik. Slikarski joj je alat - glačalo. Kako bi se izrazila na foto papiru autorica se koristi voštanim bojama. I ističe kao je svaki rad unikat. No, uvijek se on može i "prepeglati". Da dobije novi izgled.

- Boja se nanese na peglu, vuče se po papiru. Vrh pegle se koristi za detalje, kraj također, kazala je Josipa Spanja.

"Ispeglane" slike danas su hit među kreativcima. Taletiranima i strpljivima. Jer za slikanje glačalom: treba imat' ruku. Pejzaži - njezin su najčešći motiv. Osmisli i "ispegla" ga u hodu.

- U većini slučajeva samo vas peglo vodi kako ćete crtat, objasnila je Španja.


Enkaustika- tako se zove ova likovna tehnika. I jedna je od najstarijih.

Glačalo, fotopapir i voštane boje njezina su modernija verzija. Slike stare 1800 godina rađene drevnom tehnikom izvrsno su očuvane.

- Pretpostavlja se da su slikari, onodobni, miješali boju - vosak i pigment i to da su vosak rastoplili pa ga nanosili. Kasnije su još dodatno vrućim željezom miješali boje, objasila je Zdenka Bilušić, likovna pedagoginja.

Samouka slikarica Josipa Španja ohrabrila se i prvi put samostalno odlučila izlagati. Izložba je postavljena u Gradskoj knjižnici Vodice.

- Cilj izložbe mi je bio da ovu tehniku približim ljudima jer je mnogima nepoznata, kazala je Španja.

Nakon posjeta izložbi pljušte su pohvale sa svih strana. Da Josipa Španja ima umjetničku žicu - rekla je i likovno potkovana kritika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!