Vinogradarski blagdan Vinkovo u Iloku

20.01.2023.

14:31

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Vinkovo u Iloku

Vinkovo u Iloku

Foto: Ines Milanković / HRT

Vinkovo u Iloku najveća je proslava ovog vinogradarskog blagdana u Hrvatskoj i najposjećenija višednevna vinska manifestacija koju je ove godine prepoznalo i podržalo Ministarstvo turizma i sporta. Na krajnjem istoku, u Iloku, vinari očekuju posjetitelje u svojim podrumima, a pripremljen je i bogat zabavni program. Iločani jamče da je riječ o najboljoj vinskoj zabavi na istoku Hrvatske.

Do nedjelje će Iločani ugostiti na desetke tisuća ljubitelja dobre kapljice, dobre glazbe i još bolje zabave. Nakon dvije pandemijske godine Srijemci su se zaželjeli dobre zabave pa su pripremili bogat program. Ovog vikenda u podrumima iločkih vinara svirat će tamburaši, organizirane su i brojne zabavno edukativne radionice, predavanja sommeliera, izvijestila je za HRT iz Iloka Ines Milanković.

- Svi koji se zateknu ovaj vikend u Iloku, očekuje ih puno dobrog vina, dobre hrane i odlične zabave. U subotu posjetitelji mogu uživati u prizorima pokladnog jahanja ulicama Iloka, mogu posjetiti pokladni sajam u sklopu vinskog šatora na obali Dunava, rekao je Ivan Ripić iz udruge Visit Ilok.

Na pitanje što je sa smještajnim kapacitetima Ripić je rekao kako su popunjeni dva do tri mjeseca unaprijed.

Na blagdan svetog Vinka simbolično započinje vinska godina i rezidba je važan dio procesa. Rezidbom određujemo kvalitetu vina i koliko će ga biti, naglasila je Vesna Štajner, Iločki podrumi.

Dodala je kako je proizvodnja Iločkih podruma godišnje 4 milijuna litara vina.

- Vrlo je bitan blagoslov vinograda i običaji nalažu da se na trs objese kobasice i kulen jer je to simbol obilja pa se time zaziva što bolja vinogradarska godina, istaknula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!