16:29 / 25.02.2021.

Autor: Marija Matoš/Regionalni dnevnik

Voćari strahuju da im mraz ne uništi urod

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Ove godine svjedočimo zimskom proljeću. Toplo je u cijeloj zemlji. Istu su temperaturu u 13 sati imali primjerice Osijek, Bjelovar, Poreč i Hvar. I dok mnogi uživaju na suncu, voćari su zabrinuti i strahuju da se ne ponovi lanjska katastrofalna godina kada je većinu uroda uništio mraz. 

Voćar Domagoj Škobić iz Aljmaša najveći je proizvođač marelica u Hrvatskoj. Voćke su već propupale, za desetak dana će i procvjetati. 


- Nije to ništa spektakularno i senzacionalno, ali da je toplo i da je popucalo, je. Da očekujem ove godine štetu od mraza, očekujem, a to su te stvari s kojima se moramo boriti, rekao je. 


Nije problem rano proljeće, već kasni mraz koji je lani nanio katastrofalne štete voćarima. Prošlogodišnji je urod jabuka bio prepolovljen pa se nadaju da će ova godina biti bolja. 


- Za sada još možemo reći super, voćke jako dobro reagiraju na te klimatske promjene, aklimatiziraju se. No na ekstreme ne mogu utjecati, rekao je Stjepan Zorić, zamjenik predsjednika Hrvatske voćarske zajednice. 


S toplim vremenom živnule su i gradske ulice i trgovi. D vitamin upijao se danas u Osijeku na svakom koraku. Samo da takvo uživanje što dulje potraje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!