07:00 / 27.03.2021.

Autor: Zrinka Perić/I.H./Regionalni dnevnik/HRT

Turistički vodiči u povijesnim kostimima

Turistički vodiči u povijesnim kostimima

Turistički vodiči u povijesnim kostimima

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Udruga turističkih vodiča grada Vukovara, uz potporu Turističke zajednice, provodi projekt koji će obogatiti turističku ponudu baroknoga grada na Dunavu. 

Turistički vodiči u povijesnim kostimima s početka 19. stoljeća posjetiteljima će na autentičan, inovativan i atraktivan način još bolje približiti bogatu kulturno-povijesnu baštinu Vukovara. Ulicama grada prošetale su djevojke odjevene u lepršave haljine, volane i mnogo čipke. Isto kao što su šetale gradom bogate Vukovarke u 19. stoljeću. 


- Ova odjeća ima jako puno slojeva i treba puno više vremena da se obuće, ali moram priznati da je jako ugodna, rekla je Tijana Pavliček. 


Utegnute u korzete dame su i tada znale da za modu i ljepotu valja trpjeti. 


- Cijelo vrijeme hodam uspravno, a nitko od nas ne hoda uspravno i počela su me malo boljeti leđa, dodala je Tijana. 


Amaterske glumce Tijanu i Davora kostimi su vratili par stoljeća unatrag. Uloga bogatoga bračnog para iz 19. stoljeća oduševila ih je. 


- Oni su si to mogli i priuštiti, pa su šetali dok su kmetovi radi za njih, rekao je Davor Babić. 

O bogatoj prošlosti grada heroja pričat će turistima u laganoj šetnji baroknim središtem koji bez daha ostavlja arhitekte, povjesničare, prolaznike. 


- Obilaze baroknu jezgru grada Vukovara, jer su kostimi iz toga vremena, rekao je Dubravko Žuvić, predsjednik Udruge turističkih vodiča grada Vukovara. 


- Htjeli smo oživjeti i napuniti grad kako bi posjet Vukovaru bio zanimljivi i pamtljiviji, rekla je Marina Sekulić, ravnateljica Turističke zajednice Grada Vukovara. 


Nažalost prošle je godine zbog pandemije koronavirusa u Vukovaru pristalo samo 14 kruzera, pa posla za turističke vodiče gotovo nije bilo. 


- Kada bi govorili u postocima, pad je posjeta je oko 98%, dodao je Žuvić. 


Vukovarci se nadaju da će im ovoga ljeta Dunavom doploviti više gostiju. Na obali ih čekaju Tijana i Davor koji će im pokazati Vukovar kakav još nisu doživjeli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!