Vojne utvrde na brdu Katarina dobivaju novu namjenu

17.12.2021.

16:29

Autor: Dajana Kruneš/T.V./Dnevnik/HRT

Vojne utvrde na brdu Katarina dobivaju novu namjenu

Vojne utvrde na brdu Katarina dobivaju novu namjenu

Foto: HTV / HRT

U brojnim zapuštenim građevinama, industrijskim kompleksima, vojnim bunkerima i utvrdama kriju se zapravo kulturni i turistički potencijali. Brojni takvi objekti nalaze se i na području Grada Rijeke, koji u sklopu programa prekogranične suradnje s Italijom, provodi njihovu obnovu. Pa tako vojne utvrde na brdu Katarina dobivaju novu namjenu.

Na svega nekoliko kilometara od Rijeke, na brdu Katarina, krije se pravi podzemni vojni kompleks. Kroz uska vrata, skrivena među stijenama, posjetitelji se spuštaju u podzemlje isprepleteno tunelima koje je talijanska vojska započela graditi početkom 30-ih godina prošlog stoljeća.

- Ovo ovdje je jedan zatvoreni sustav utvrde dug oko 1000 metara i ima pet odvojenih sektora, svakih 50-tak metara je izlaz na površinu na tzv. borbenu stanicu gdje je bilo oruđa i oružja, objašnjava Rajko Samueli-Kačić, Hrvatski časnički zbor PGŽ. 

Ispod zemlje nalazile su se spavaonice, skladišta za hranu i oružje.

Zanimljivosti ima i na površini. Kroz laganu šetnju puteljcima saznaju se zanimljive crtice iz prošlosti.

- Imamo na njoj sačuvan fotofon, znači to je vizualni sustav komuniciranja jer se s utvrde Katarina B vizualno kontaktiralo s lokacijom Katarina A, ističe Eda Rumora, Odjel za razvoj i urbanizam Grada Rijeke.

Obnova zapuštene talijanske utvrde provodi se u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG u partnerstvu s Italijom.

- Ona je samo dio jednog lanca sličnih fortifikacija koje su na ovom području građene, dakle od Rječine pa sve tamo do Klane, a koje su bile sastavni dio tzv. Vallo Alpino ili Alpskog bedema kojim se fašistička Italija zapravo štitila od, hajdemo reći, napadača, kaže Srđan Škunca, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke.

A u sve su bili uključeni i stanovnici s tog područja.

- Ovo područje je bilo jako uništeno, ali smo mi kao građani i Mjesni odbor organizirali da jedan dio tih utvrda spasimo, rekao je Josip Rupčić, MO Brašćine-Pulac.

Talijanski bunkeri otvoreni su javnosti, a zasigurno će biti i dobar turistički mamac. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!