Volonteri iz cijelog svijeta prstenuju ptice u Parku prirode Učka

18.08.2021.

21:03

Autor: Jelena Tomac/Dnevnik/B.A./HRT

Prstenovanje ptica

Prstenovanje ptica

Foto: Dnevnik / HRT

Park prirode Učka i ove je godine domaćin Ornitološkog kampa udruge BIOM. Misija kampa u kojem sudjeluju volonteri iz cijeloga svijeta prstenovanje je ptica, a sve radi istraživanja lokalnih vrsta i selidbe ptica te njihove zaštite.

Svakih sat vremena obilaze se postavljene mreže. U jednu se uhvatila crnokapa grmuša, a malo dalje zviždak. Ptice se pažljivo prenose do mjesta za prstenovanje.


- Stavljamo im prstenje, mjerimo težinu, duljinu krila, masu, sve što možemo, odredimo koja je vrsta, spol, starost i slično, objašnjava Josip Turkalj iz udruge BIOM.


Obronke Učke najčešće prelijeću crvendaći.


- Prstenovanje provodimo zato da bi pratili migraciju ptica, seobu, da li se nešto mijenja, kaže Tomislav Hudina iz udruge BIOM.


- I da bi ih mogli u krajnjem slučaju bolje zaštititi, prepoznati ako se događaju problemi da možemo reagirati, dodaje.


Među brojnim volonterima ove je godine u ornitološkom kampu i Stella Marks iz Portugala.


- Ovo je izvrsna prilika da naučim više o prstenovanju ptica. Studiram biologiju tako da mi je ovo zaista dobro iskustvo, kaže.


Prstenovanje ptica na Učki provodi se već 16. godinu zaredom.


- Nailazimo na niz ekosustava, prioritetnih i ciljnih staništa i vrsta, pokušavamo održati skladan način funkcioniranja prirode u suživotu s čovjekom, ističe Dalia Matijević iz Parka prirode Učka.


Tijekom trajanja kampa, prstenuje se prosječno 2 tisuće ptica. Dosad ih je tako prstenovano oko 30 tisuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!