Vrhunska vina iz dubina Ikarskog zaljeva

07.08.2022.

07:00

Autor: Dajana Kruneš/T.V./Dnevnik/HRT

Vrhunska vina iz dubina Ikarskog zaljeva

Vrhunska vina iz dubina Ikarskog zaljeva

Foto: HTV / HRT

Iz dubina Ikarskog zaljeva nadomak Opatije na svjetlo dana izvađena su vina poznatih domaćih i stranih vinara - koja su godinu dana sazrijevala na dnu mora. U malom primorskom mjestu Iki - osmu godinu održava se jedinstvena manifestacija "Vino i vruja". 

Uz morsku floru i faunu ikarsko podmorje krije i itt kavezi pod vodom kaveze prepune vrhunskih vina. Pokazalo se more kao idealan prirodni podrum.   

Na 20 metara dubine i temperaturi između 7 i 12 Celzijevih stupnjeva vino je sazrijevalo godinu dana.

- Vino živi u mraku, u anaerobnim uvjetima, nema kisika koji je osnovni parametar za staraeje vina i nema svjetlosti koja aktivira da vino potamni, izgubi lijepu zelenkasto-žutu boju, toga u moru nema i zato je dobra stvar, objašnjava Marko Miklaužić, vinar iz Popovače.

Je li more odradilo dobar posao, pitalo se još 12 vinara koji su pratili izvlačenje svojih butelja.

- Kao dvostruki šampion belice pozvali su me Opatijci da se pridružim. Prvi put je moje vino prošle godine uronjeno i sad sa nestrpljenjem očekujemo izlazak i degustaciju, kaže Darko Mandić, vinar iz Opatije.

Iz morskih dubina izronilo je danas oko 4000 boca. A onda je slijedilo i kušanje. itt jel' dobar čep, ni probilo more? Odlično je... Oni iskusni kažu, podvodno vino drugačijeg je okusa.

- Može se primjetiti razlika na izgled, okus i miris. Intenzivnije su boje u vinu, a kada se proba osjeti se doza profinjenosti sa dozom mineralnosti i baš ima ono nešto drugačije od onog vina koje je odležalo na kopnu, ističe Krešimir Mikinac, sommelier.

Morske blagodati lokacije kriju se i u hladnoj vodi podzemlja, kažu. U ikarskom zaljevu izviru kraške vode Učke i dalekih Alpa.

- Tu smo od 2016. godine i imali smo veliku želju spojiti kontinent i more da eksperimentiramo s vinima i morskim dubinama. Pokazalo nam se fantastičnim i za izvoz i za domaću prodaju, rekla je Antonia Glavan Petanjek, voditeljica marketinga vinarije iz Iloka.

Jer riječ je o limitiranim serijama vina, a put morskih dubina jučer je krenulo i novih 5000 boca.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!