Vrijeme je za pseći bonton

07:00 / 02.04.2022.

Autor: Ana Štrelov/Regionalni dnevnik/HRT

Vrijeme je za pseći bonton

Vrijeme je za pseći bonton

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U školi za pse u Šibeniku marljivo se uči osnovama ponašanja i socijalizaciji. Uz profesionalnog dresera, šetnje četveronožnih ljubimaca nakon odrađenog tečaja postaju ugodno iskustvo, a pas poslušan prijatelj.

Neposlušnom ponašanju je odzvonilo - vrijeme je za pseći bonton.

- Prvih dana je bio zbunjen. Sada ide uz nogu, prije nije išao, rekao je vlasnik psa Branko Podrug.

- Uči i zadovoljna sam. Velik je napredak s obzirom na to kako smo počeli vući ovamo, vući tamo - sad je odlično, rekla je vlasnica psa Darija Livić Bumbak.

U razredu mala, ali živopisna ekipa - od poslušnih odlikaša do kampanjaca koji su dosad vodili glavnu riječ!

- Ovo mu je bila zadnja šansa. Znači, ako se ne smiri, mislili smo ga dati nekome da čuva ovce ili nekomu kome bi mogao biti koristan, rekla je Maša Stegić Prijak, vlasnica psa Đure.

Jer šetnja s Đurom bila je svakodnevna borba. No nakon nekoliko sati dresure - promjena je itekako vidljiva. Pravila pristojnog ponašanja uspješno se usvajaju.

- On puno brže uči nego ja, to su dosta pametne životinje, samo treba raditi s njima, dodao je Podrug.

Dva puta tjedno radi s njima iskusan trener pasa. U šest godina otkako održava tečaj, osnovama bontona podučio je više od 200 pasa.

- Učimo ih nekakvom lijepom ponašanju i da pas ne bude nevolja kad ga vidimo na cesti, nego da on bude ljubimac i da se može svima javiti i da bude pristojan, objasnio je voditelj škole za pse Marko Čogelja.

Ovakva poslušnost krajnja je želja polaznika škole, i svi psi mogu je savladati. No ističe Marko - ono najvažnije u odgoju je da zna Aga da je njegova naredba zadnja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!