Vukovar poželjno mjesto za život

22.11.2022.

17:22

Autor: Marin Ćurić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Vukovar poželjno mjesto za život

Vukovar poželjno mjesto za život

Foto: HTV / HRT

Vukovar je sve poželjnije mjesto za život. Kao i prije pola stoljeća, ljude privlači toplinom, ljepotom i novim radnim mjestima. Ovo je priča o onima koji su se u Grad heroj zaljubili i odabrali ga za svoj dom.

Josipa u Vukovaru živi 4 godine. Kaže, došla je da ostane. I ponovno bi odabrala taj grad. Sugrađanima život uljepšava cvijećem. 

- Jednostavno smo kliknuli grad i ja. Jednostavno sam, kad sam došla prvi put izvidjeti da vidim je li to to, rekla sam - to je to, i tu ću nastaviti graditi. Tu mi je dom, govori Josipa Lovrić, cvjećarica.

Prije 17 godina ovu Zagrepčanku u Vukovar je dovela ljubav. Ubrzo se zaposlila u gimnaziji.  

- Jedino što mi u Vukovaru nedostaje je gužva. Na sve ostalo sam se priviknula vrlo brzo. Bilo gdje da idete, vi se morate prilagođavati na novu sredinu, bio mali ili veliki grad, a kako ćete se vi prilagoditi, po meni, ne ovisi o gradu nego o osobi koja se seli, naglasila je Nataša Vinković, profesorica geografije.

Dom ovdje pronalazi mnogo zaposlenih u vojsci i policiji. U posljednje 3 godine, putem kadrovskog stambenog zbrinjavanja dodijeljeno je 59 stanova. Nekretnine su ovdje, poznato je, jeftinije nego u ostatku zemlje. Porezne olakšice također čine svoje. Vukovar je među rijetkim gradovima koji sufinanciraju troškove režija obiteljima s troje i više djece. 

Iako je iseljavanje još uvijek prisutno, velik broj građana u grad na Dunavu doseljava se živjeti i raditi. Pokazuju to i službene brojke gradske uprave.

- U posljednja 3 mjeseca 30-ak je novih obitelji prijavilo komunalnu naknadu u Vukovaru i tu isključivo mislimo na obitelji koje su doselile iz nekih drugih gradova i općina. Dakle, ne Vukovarce koji su se selili unutar grada, istaknula je Ivana Mujkić, zamjenica gradonačelnika Vukovara.

Oni koji u Vukovaru dugo žive, znaju zašto ga vole.   

Iako Vukovar mora učiniti mnogo kako bi postao još privlačniji, pozitivni trendovi u doseljavanju sada su svima vidljivi. Grad živi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!