Umirovljenici preživljavaju, nekima je i trulo povrće dobro

09.05.2022.

16:52

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ljiljana Šimičev

Ljiljana Šimičev

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Za naše umirovljenike možemo slobodno reći da su postali pravi majstori traženja popusta po akcijskim katalozima. I ne samo oni. Prema nekim statistikama prosječna je mirovina oko 2900 kuna. No, kako tu ulaze najveće mirovine, taj je broj za većinu mnogo manji. Preostaju im samo akcije i sniženja uz dobru pripremu.


Zadranka Ljiljana gotovo svako jutro započinje ovim štivom. Gdje je što jeftinije, kamo se uputiti po koji artikl? Po tomu prilagođava kupnju. Tridesetpet godina je radila kao medicinska sestra.

- WC papir, to isto uzmemo jer to je sve skupo. To je žalosno, više nego žalosno. Ne samo da ja to govorim nego svi se tako osjećaju. A ništa, što ću, mi smo se pomirili s tim. Mi smo umirovljenici takvi, ne idemo , ne protestiramo, ništa, kazala je umirovljenica Ljiljana Šimičev.

Kako su već davno novine postale luksuz umirovljenicima, jutarnji ritual sveo se na čitanje kataloga trgovinskih centara. Valja biti brz kada osvane nešto povoljno.

- Evo sir na akciji, idemo, idemo, kaže gospođa Šimičev.

Ima naša gospođa Ljiljana nešto povrtnjaka, koji također pomogne u kućnom proračunu. To što sada jede cvijeće, znači da je dragoljub jestiva biljka. I nije sad baš u stilu Marije Antoanete - "Ako nemaju kruha, neka jedu kolače". No da nema akcija, većina umirovljenika ne zna kako bi. A što je s rokom trajanja i kvalitetom te hrane koju kupuju?

Ima i situacija kada je i trulo povrće i voće, nekima dobro.

-  To ja dajem besplatno ženama koje poznajem. To je škart roba, škart roba, kaže Jelena Frleta, prodavačica na tržnici.

Istekom roka trajanja ili čisti "škart". Drugačije se ne može, reći će nam naši umirovljenici. To je njihov rutina. Dvadesetak kuna uštede za, primjerice, čokoladno jaje za unuke, što ih neizmjerno veseli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!