Zagorski štrukli i bagremov med pod zaštitom EU-a

07.03.2022.

16:58

Autor: HRT/Hina

Štrukle

Štrukle

Foto: Matija Topolovec / PIXSELL

Zagorski štrukli/Zagorski štruklji i Zagorski bagremov med dva su nova hrvatska proizvoda zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva poljoprivrede, uz podatak da Hrvatska sada ima ukupno 35 proizvoda čiji je naziv zaštićen u EU. 

Europska komisija je u Službenom listu EU od 7. ožujka objavila da su Zagorski štrukli/Zagorski štruklji dobili europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, a Zagorski bagremov med europsku zaštićenu oznaku izvornosti, navodi se u priopćenju. Time su ta dva naziva proizvoda upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele EU.

Te oznake na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda, napominju iz Ministarstva. Uz nova dva registrirana naziva, Hrvatska sada ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv zaštićen u EU, čime se svrstava na sedmo mjesto na razini EU, istaknuli su iz Ministarstva.

Postupak zaštite naziva Zagorski štrukli/Zagorski štruklji započeo je u kolovozu 2018., a zahtjev za zaštitu je podnijela Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda "Tradicija Zagorja". Zemljopisno područje proizvodnje Zagorskih štrukli/Zagorskih štruklji obuhvaća područje Hrvatskog zagorja, uz njihov specifičan, tradicionalan način pripreme i tradicionalnu recepturu, karakteristične za ovo zemljopisno područje i očuvane do danas.

Zagorski bagremov med

Postupak zaštite naziva Zagorski bagremov med započeo je također u kolovozu 2018. godine, kada je Savez pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije Ministarstvu poljoprivrede podnio zahtjev za zaštitu oznake izvornosti. Zemljopisno područje proizvodnje Zagorskog bagremovog meda obuhvaća područje Hrvatskog zagorja čiji reljefni i klimatski čimbenici te floristički resursi određuju specifičnost ovog meda.

Zagorski bagremov med je proizvod od nektara bagrema (Robinia pseudoacaci), kao prevladavajuće biljne vrste te pratećih medonosnih biljaka s područja Hrvatskog zagorja, objašnjavaju uz ostalo iz Ministarstva poljoprivrede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!