Zaštita Jabučke kotline

20:55 / 29.11.2021.

Autor: Hrvoje Gunjača/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Zaštita Jabučke kotline

Zaštita Jabučke kotline

Foto: Hrvoje Gunjača / HRT

Jabučka kotlina, najbogatije ribolovno područje u Jadranu, trajno je zaštićena. U njezinu su središnjem dijelu zabranjene sve vrste ribolova, osim lova na tunu. Mjera je donesena nakon pozitivnih iskustava s privremenom zabranom, koja je rezultirala oporavkom ribljeg fonda i u susjednim zonama. Zaštitu su pozdravili i profesionalni ribari.

Akvatorij uokolo tajanstvenog vulkanskog otočića Jabuke prava je modra oranica!

- Jabučka kotlina je područje koje je površine, u širem smislu, 10-ak tisuća kilometara kvadratnih. Ali u tom području se događa 30 posto hrvatskog ribolova, rekao je prof. dr. sc. Nedo Vrgoč iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Split.

Desetljećima se po njoj nemilice oralo mrežama koćama, većinom s talijanske strane. A onda se upalio alarm za uzbunu!

- Situacija je bila jako loša! Situacija je, kad je u pitanju škamp, pa čak i oslić bila izuzetno ozbiljna, naglašava Petar Baranović, dipl. ing. morskog ribarstva i dugogodišnji profesionalni ribar.

Na prijedlog naših znanstvenika, u središnjem dijelu Jabučke kotline uvodi se zabrana ribolova: 2015. na jednu godinu, pa 2017. na tri. Rezultati - iznad očekivanja! Čak i "u susjedstvu" zone zabrane, gdje je ribolov dopušten dva dana u tjednu.

- I na tom području mi vidimo da se škamp love puno bolje nego na ostalim područjima, gdje nije takva zabrana uvedena, govori Joško Pedišić, profesionalni ribar iz Primoštena.

Ohrabreni rezultatima, hrvatski i talijanski znanstvenici uz potporu ribara i državne administracije predlažu trajnu zaštitu Jabučke kotline - što UN-ova Opća komisija za ribarstvo na Sredozemlju početkom studenog i prihvaća!

- I sad je Jabučka kotlina postala primjer ostalim zemljama. Evo, na primjer, na zadnjoj Komisiji za ribarstvo Mediterana smo donijeli preporuke na koji način proglašavati zaštićena područja. To je copy/paste onog što smo radili u Jabučkoj kotlini, istaknuo je prof. dr. sc. Nedo Vrgoč.

U obrani bioraznolikosti Jadrana i opstanka ribljeg svijeta u njemu - ovaj put zajednički nastupaju znanstvenici i ribari!

- Kad vidimo da se pojavio sitan oslić, isti moment zovemo Institut i on pozove svoje znanstvenike, zove se Uprava ribarstva. Momentalno se donosi zabrana, kratkotrajna, ali dozvolimo tom osliću da naraste. Lovimo veće primjerke, a automatski i veće količine s time, govori Pedišić.

Priprema se i ribolovna zaštita jednog dijela Sjevernog Jadrana. A ako se slože prekojadranski susjedi i Južnog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!