Izlov ribe u Tarskoj vali - tradicija duga 900 godina

17.01.2022.

19:55

Autor: Ivana Nežić/Dnevnik/HRT

Tradicija duga 900 godina

Tradicija duga 900 godina

Foto: Dnevnik / HRT

Sedam dana trajalo je opasivanje Tarske vale ribarskim mrežama i proteklog je vikenda izvučen ulov. Tradicija je duga 900 godina, ali ovaj put nije bilo prodaje ribe i fešte. Naime, Europska unija izlov u komercijalne svrhe u toj je istarskoj uvali zabranila, i to zbog uporabe povlačnih mreža. Hrvatske institucije sada traže promjenu te odluke.

Povlačna mreža od kilometar i pol zatvorila je Tarsku valu. Sve kako bi se od Europe zatražilo da opet dopusti tradiciju dugu 900 godina.

- Korištenje povlačnih mreža i pokušaja derogacije, odnosno izuzeća ovakvog za Hrvatsku, ovakvog tipa ribolova, da se dozvoli ustvari u EU ovo korištenje. Zadnji komercijalni ribolov je bio ovdje 2013. od tada je zabranjeno, rekao je Jakov Dulčić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Oduvijek se ovdje love cipli, ali invazivna strijelka sve je prisutnija.

- Do sada je uglavnom bio vezan uz ciple, ima ga i sad u lovinama, međutim broj se počeo nekako smanjivati upravo zbog nazočnosti ove grabežljive vrste, dodao je Dulčić.

Zatvaranje vale uvijek privlači. Tu su i fošinari, koji ne daju svoju tradiciju, pa strpljivo love ostima. Brojni zaljubljenici u more osuđuju ovu vrstu izlova i institucije koje to čine. Drugi pak, dok je vala zatvorena, vrše krivolov.

- Ako taj tradicijski izlov na neki način dobije izuzeće, odnosno derogaciju, definitivno bi od nje napravili brend. Ne samo što se tiče samog izlova, nego i u turističke svrhe, rekao je Robert Tomić.

I dok svatko ima svoje razloge, Tarska mirna luka u ovom je izlovu dala stotine kilograma cipala ali i strijelki, no samo za, kažu, analizu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!