20:14 / 26.01.2022.

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik/HRT

Zimsko prebrojavanje ptica

Zimsko brojanje ptica

Zimsko brojanje ptica

Foto: Dnevnik / HRT

Zimsko prebrojavanje ptica u Europi provodi se u siječnju. Područje između Dunava i Drave jedno je od onih koje za prezimljavanje izabiru deseci tisuća ptica.

Ne ometati i biti gotovo neprimjetan - to je posao promatrača ptica. Ovisno o tome koliko zateknu, propisuju im zaštitu. Globalno zagrijavanje učinilo je svoje. Biolozi zbog klimatskih promjena bilježe velike promjene u broju ptica.

- Kako su zime sve toplije, tako nama neke tradicionalne zimovalice, više ne dolaze u tolikom broju u Hrvatsku. Zato što nema potrebe, znači, dovoljno je toplo i u sjevernim krajevima od nas i one su u biti premjestile svoja zimovališta sjevernije, objasnio je Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Prebrojavanje ptica daje uvid u brojčano i zdravstveno stanje pojedinih vrsta. Kako padaju temperature, tako se sve veći broj ptica spušta na rijeke.

- Primijetili smo recimo veliki influks gusaka u Kopačkom ritu i pošto su stajaćice zamrznute, očekujemo i ovdje na Dunavu velik broj ptica, rekao je Adrian Tomik iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Najbrojnije su patke - divlja i sve ostale vrste. Velik je broj orlova štekavaca, velikih vranaca. Lutajući zna ovdje završiti i orao krstaš. Iznenađenja nisu rijetka.

- Iznenađenja su više vezana za neke vrste ptica koje pobjegnu iz zatočeništva ili Zoološkog vrta. Takve situacije se događaju, rekao je Vlatko Rožac, viši stručni savjetnik u JU PP Kopački rit.

U Kopačkom ritu, tom ptičjem raju, dosad je zabilježeno 380 vrsta.

- Tako veliki broj ptica nema svagdje, nema svaki park i upravo zbog toga je Kopački rit i jest prepoznat kao međunarodno priznato područje za ptice, rekao je Tomislav Bogdanović, ravnatelj JU Park prirode Kopački rit.

Još samo da počne privlačiti veći broj turista - promatrača ptica. Jer to su ljudi koji imaju razvijenu svijest o zaštiti prirode i okoliša, što utječe i na njihov način života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!