Život na Žumberku - uživanje u miru, tišini i lijepoj prirodi

16.10.2022.

07:00

Autor: Adrijan Vucić/Dnevnik/HRT

Baka Anka 50 je godina radila u Njemačkoj

Baka Anka 50 je godina radila u Njemačkoj

Foto: Dnevnik / HRT

Anka Hranilović iz Sošica na Žumberku zime se ne boji. Već se za nju počela pripremati, drva su u dvorištu. Dok ne padne snijeg okopava i čisti.

Nakon 50 godina rada u Njemačkoj, život u Münchenu zamijenila je žumberačkim proplancima. 


- Svaki dan nešto radim jer sam naučila raditi. U Njemačkoj sam puno radila i sad radim svaki dan, uređujem našu okućnicu i sve, kaže baka Anka.


- To je moj rodni kraj, gdje drugo da umrem nego u svom rodnom kraju, dodaje.


No život nije lak. Najbliža trgovina udaljena je 12 kilometara, a pošta je zatvorena prije 10 godina. Mještani se uz poljoprivredu sve više okreću turizmu.


- Zapošljavanja nema nikakvih, jedino ja i još par ljudi imamo svoje OPG-ove i obrte, kaže Nikica Radić iz Sošica.


- Nadam se da će u skoroj budućnosti biti povratka mlađih ljudi. Na sreću, danas se u nekim firmama može raditi na daljinu, dodaje.


Broj posjetitelja proteklih je desetak godina porastao. Lijepa priroda i čist planinski zrak privukli su Stjepana Pavlovića iz Sopota i njegovu suprugu. 


- Mir, tišina. Bez ljudi. Bez automobila. Bez gužve, kaže Stjepan.


- Nemate susjeda koji galame, koji viču. Imate šumu lijevo, desno, drva, voćke, dodaje.


Uživanje u miru, tišini i lijepoj prirodi besplatno je. Mnogi prepoznaju te ljepote, zbog čega ubrzano raste i cijena kvadrata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!