Znanje iz Kalifornije, vino iz Komiže: Mladi Višani osvajaju tržište

16.08.2025.

07:20

Autor: Tatjana Lisičin/D.M./Plodovi zemlje/HRTSTR:

Mladi, obrazovani vinari, nakon što su znanje stjecali u inozemstvu, vraćaju na rodni Vis i nastavljaju obiteljsku tradiciju.

Braća Antonio i Frane Ivčević iz Komiže zaljubljeni su u svoje loze od djetinjstva – vugavu, rukatac, palagružonu, plavac i tribidrag. One im svake godine daju i do četiri tisuće butelja vina.

– Uvijek smo se divili ocu. On je puno radio u polju i to nas je inspiriralo da nastavimo s tim. Tu smo na njegovom vinogradu koji je posadio 1999., ja se još nisam ni rodio. To je naš stari nasad vugave i jako se ponosimo njime, rekao je Frane Ivčević.

Znanje s američkih vinorodnih dolina


Antonio Ivčević, stariji brat, diplomirani je inženjer agronomije. Od malena je znao što želi i bio odlučan u namjeri da nastavi djelo svog oca, koji je autohtonu palagružonu spasio od izumiranja. Antonio je bio stipendist poznatog vinara Miljenka Grgića u kalifornijskoj Napa dolini.

– On daje najboljim studentima završne godine vinarstva i vinogradarstva stipendiju i priliku da tri mjeseca rade kod njega, uče od njegovih zaposlenika i vide kako to izgleda u novom svijetu vinogradarstva i vinarstva, kazao je Antonio.

Te je godine dvoje od troje Grgićevih stipendista bilo upravo s Visa. Drugi Višanin bio je Jure Atlija, koji se nakon fakulteta također odlučio vratiti kući.

– Od nonota sam naslijedio dva hektara vinograda. Bili su to stari vinogradi, nije bilo plantažne sadnje, bilo je puno ručnog rada. S vremenom smo izvadili dio tih vinograda, posadili nove, plantažne, i uzeli nešto vinograda u najam od ljudi koji ih više nisu mogli obrađivati, rekao je Jure Atlija.

Nasad loze na Visu

Nasad loze na Visu

Foto: HRT / HTV

Obiteljski ponos i podrška


Braća Ivčević u posljednje su tri godine posadila na tisuće trsova, otvorili su vinoteku i spojili vinarstvo s turizmom. Njihov otac Ante ne krije ponos.

– Ne može biti bolji osjećaj. Cijeli život nešto radite i onda to prepustite djeci koja imaju znanje i žele nastaviti. To je super. Sad samo trebaju nastaviti ono što smo započeli – sačuvati autohtone sorte, kazao je.

Frane je istaknuo kako im je vugava najznačajnija viška sorta, ali uz nju sade i rukatac te palagružonu. Žele povećati broj nasada palagružone, trenutno imaju samo jedan.

Novi pogoni i ambiciozni planovi


Na Jurinom polju nalazi se moderna vinarija, a ključnu potporu dobio je od oca Mladena.

– Kad sam vidio koliko voli vinograde i da želi studirati agronomiju, znao sam da mu moram pomoći. Pripremio sam sve da se ima kamo vratiti, rekao je Mladen Atlija.

Jure je objasnio da trenutno proizvodi između 15 i 20 tisuća litara vina godišnje. Većinom od vlastitog grožđa, a nešto i kupi, sve s otoka Visa. Dosegao je željeni obujam proizvodnje i cilj mu je sada - podizati kvalitetu.

Antonio, Frane i Jure – 25, 23 i 26 godina – pokazali su ozbiljnost, odgovornost i spremnost na veliki rad i rizik. Oduševljava njihova posvećenost zemlji i tradiciji, ali i hrabrost kojom osmišljavaju nove pristupe u vinogradarstvu. Njihova ljubav prema Visu i vinovoj lozi – nadahnjuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!