14:16 / 12.03.2021.

Autor: Studio 4/HRT/V.G.

20. Tjedan mozga posvećen virusima

20. Tjedan mozga

20. Tjedan mozga

Foto: SenzOS / Facebook

"Tjedan mozga" međunarodna je znanstveno-obrazovno-promidžbena kampanja pokrenuta s ciljem upoznavanja šire javnosti sa značajem istraživanja mozga u 21. stoljeću. Kroz tu kampanju, nadaju se organizatori, ujedno će se održati dijalog s javnošću o značajnim pitanjima ove tematike.

"Tjedan mozga" održava se od 15. do 21. ožujka na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku.

Ove godine glavne teme su Neurotropni virusi - prevencija i učinci na mozak te san i spavanje. Organizirat će se niz radionica za osnovne i srednje škole, a u rektoratu Sveučilišta od 15. do 17. ožujka će se održati predavanja za zainteresirane studente i javnost. 18. i 19. ožujka održat će se stručni skup na kojem će profesionalni predavači održati predavanja za nastavnike u učitelje.


- Popratne sadržaje morali smo zbog epidemije smanjiti samo na online debatu, mi ćemo nadoknaditi ostale, primjerice pub kvizove, kada nam to dopusti epidemiološka situacija, najavila je Monika Berecki, magistra laboratorijske dijagnostike, u emisiji "Studio 4".

Studentica Medicinskog fakulteta u Osijeku Sara Bonet je u sekciji za neuroznanost SenzOS čiji je cilj popularizacija neuroznanosti.


- Naš glavni projekt je Tjedan mozga, ali proširili smo se i na društvene mreže. Sva naša predavanja će se snimati i biti podignuta na naš YouTube kanal. Dobili smo informaciju i da se naša predavanja koriste u redovnoj nastavi što je pokazatelj uspješnosti onog što radimo, rekla je Bonet u "Studiju 4".

- Radi popularizacije znanosti osnovan je SenzOS TED tim prevoditelja koji prevode popularne govore s platforme TED Talks kako bi bili dostupni i na hrvatskom jeziku. Naši studenti imaju priliku i sudjelovati u znanostveno-istraživačkim radovima i studentskim kongresima, ali i lijepu riječ o tome što radimo proširiti svojim kolegama, dodaje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!