Bogdanović Radović: Znanost je univerzalna i jedino je bitno da smo izvrsni u njoj

13:13 / 14.02.2022.

Autor: Studio 4/HRT/IMS/V.G.

 Ivančica Bogdanović Radović

Ivančica Bogdanović Radović

Foto: HTV / HRT

Udio žena u ukupnom broj zaposlenih u znanosti i tehnologiji na razini EU iznosi 51 posto, dok je u Hrvatskoj oko 55 posto, a na Institutu Ruđer Bošković čak je i viši. O ženama u znanosti u emisiji "Studio 4" govorila je Ivančica Bogdanović Radović, predsjednica Znanstvenog vijeća Instituta Ruđer Bošković.

- Mi stojimo jako dobro, od zaposlenika to je otprilike 60 posto što se tiče znanstvenika i istraživača, što se tiče doktora znanosti udio žena je negdje 59 posto. Udio doktoranada i poslijedoktoranada je veći, oko 67-69 posto, otkrila je Bogdanović Radović.

- Znanost je univerzalna i za znanost je jedino bitno da smo izvrsni u njoj. Svatko tko se želi zaposliti u Ruđer Boškoviću mora obaviti poslijedoktorsku specijalizaciju u nekom od sveučilišta ili institucija u svijetu jer to je jako važno iskustvo koje sa sobom donosi na Institut. Ta izvrsnost se od najranijih nogu mora cijeniti i njegovati da bi se kasnije vidjela u znanosti, dodala je.

Obilježavanje Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti je važno, istaknula je Bogdanović Radović, kako bi se podigla svijest o tome da u STEM zanimanjima još uvijek postoji rodna disproporcija.

- Treba stalno osvješćivati da se žene također trebaju pokušati pronaći u tim zanimanjima. Vidimo da je danas to sve više tako, ali još treba puno na tome raditi, poručila.

Šanse i prilike u visoko razvijenom društvu, rekla je Bogdanović Radović, ne bi trebale ovisiti o religijskom, nacionalnom niti rodnom statusu.

- Svi bi trebali imati jednake šanse i svi bi se trebali moći jednako razvijati. Vidimo da se pokreću koraci da se to promijeni, rekla je.

Stereotipi uvijek postoje. No upravo zbog toga, istaknula je Bogdanović Radović od najranije dobi ne smije biti podjela u obavljanju poslova.

- Svima u vrtiću treba dati da se igraju sa svačim, smanjivati tu razliku. Isto tako u školi, usmjeravati ih da se različitim stvarima bave, poručila je.

Bogdanović Radović je dio tima koji je srušio rekord u nuklearnoj fuziji.

- Mi smo dio velikog europskog eksperimenta na kojem radi 5000 znanstvenika. Nas su prepoznali prema metodama koje imamo u laboratoriju, to su tzv. metode s ionskim snopovima. Mi radimo analize materijala koje u tim testnim fuzijskim reaktorima tj. tokamacima i raznim drugima napravama rade u toj plazmi i onda gledamo što se s tim materijalima dešava. Također, kod nas je analizirana prašina koja je bila dosta važan dio rezultata koji su došli sa zadnjom objavom. Uspjela se dobiti energija iz fuzije, taj puls je trajao 5 sekundi i dobiveno je 59 megadžula, to je važan rezultat za dalje, pojasnila je.

Znanstvenici su uvjereni - kad se sagradi ITER - međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor na jugu Francuske - fuzijske reakcije bit će i dulje. I tako otvoriti put za čistu energiju budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!