Astma i KOPB - kako ih prepoznati i liječiti

29.08.2022.

08:01

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/P.F./HRT

Astma i KOPB - kako ih prepoznati i liječiti

Astma i KOPB - kako ih prepoznati i liječiti

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Pelud korova ambrozije jedan je od najvažnijih alergena u Hrvatskoj koji može dovesti do snažnih alergijskih reakcija u velikog broja ljudi, a nekima se pojavljuje i astma. O toj kroničnoj bolesti pluća govorilo se u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. 


Na temu astme gostovale su doc. dr. sc. Marina Lampalo, pulmologinja Klinike za plućne bolesti Jordanovac te Ivana Rubil, glavna medicinska sestra Zavoda za alergijske i opstruktivne bolesti pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac i tajnica Udruge oboljelih od astme i kronične opstruktivne plućne bolesti „Udah života", predstavnice Udruge oboljelih od astme i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB-a) „Udah života" koja se priključila Hrvatskom torakalnom društvu i Zakladi „Hrvatska kuća disanja" u informiranju i edukaciji građana i pružanju podrške oboljelima od astme.

Dr. Lampalo pojasnila je što je astma i kako se otkriva.

- Astma je jedna od najčešćih kroničnih bolesti pluća i treba o tome razgovarati Astma je kronična opstruktivna bolest pluća, a u dječjoj dobi i najčešća. U svijetu od astme boluje više 354 milijuna ljudi s tendencijom porasta u budućnosti. To je bolest koja znatno ruši kvalitetu života bolesnika jer su otežavaju disanje te su prisutna noćna buđenja zbog otežanog disanja, zviždanja u prsištu i intoleranciju napora. Sve se to može na sreću spriječiti redovitim uzimanjem terapije kao i ispravnim uzimanjem terapije. Glavni lijek kod bolesnika su inflacioni kortikosteroidi, odnosno pumpica s naglaskom na ispravno uzimanje lijeka, objasnila je Lampalo.

Rubil je govorila zašto je osnovana Udruga za plućne bolesti "Udah života" i kako joj se može pridružiti.

- Radeći dugi niz godina s najteže oboljelim pacijentima uvidjeli smo da postoji prostor za Udrugu kojom bi poboljšali liječenje oboljelih. Okupili smo same oboljele, ali i njihove obitelji jer se bez njihove potpore je vrlo teško nositi se s bolešću, bolest je vrlo teška, pacijenti imaju dosta komorbiditeta. Govorim i o astmi i KOPB-u, jedan od najčešćih problema pacijenta je da nailaze na nerazumijevanje okoline pa i svojih bližnjih, istaknula je.

- Postoji veliki broj bolesnika koji imaju nedijagnosticiranu bolest, koji minoriziraju svoje simptome, kojima se javlja kašalj u određenom godišnjem dobu i misli proći će kašalj, to nije ništa, No preporučila bih da naprave alergološku pulmološku obradu jer možda se iza toga krije blaga astma koja se pravovremenim liječenjem može izbjeći pogoršanje bolesti, naglasila je Lampalo.

- KOPB i astma su opstruktivne bolesti, ali sasvim različite bolesti, različitih etiopatološkog mehanizma nastanka i različite prognoze. Dok je kod astme prognoza dobra uz redovito uzimanje terapije kod KOPB-a imamo progresivni gubitak plućne funkcije i ako se ne liječi i ako se ne spriječi štetan učinak, a to je u 95% slučajeva kod bolesnika pušenje, može imati fatalni ishod. Bolesnici s astmom rijetko umiru, dok je KOPB treći uzrok smrtnosti u svijetu, dodala je.

Na pitanje mogu li alergijske reakcije mogu dovesti do astme Lampalo je pojasnila kako bolesnik može imati u početku rinitičke tegobe, može imati alergijski konjunktivitis, a da s vremenom ti problemi mogu prijeći u opstrukciju pluća, odnosno u astmu.

- Zato svi bolesnici koji imaju i rinitis i alergijski konjunktivitis trebaju napraviti spirometriju, zlatni standard u otkrivanju opstruktivne bolesti pluća kao što je astma, rekla je.

- Astma je najčešća bolest dječje dobi i astmatičari su pretežno mlađi bolesnici, no javlja se i u sve većem broju kod starijih dobnih skupina. KOPB se nikada neće javiti kod mlađih od 40 godina, a javlja se dominantno u pušača i samim time su to bolesnici koji zahvaćaju stariju dobnu skupinu, rekla je Lampalo.

Rubil je najavila kako je studeni mjesec za promociju liječenja bolesti KOPB-a.

- Dana 12. studenog na Cvjetnom trgu u Zagrebu organizira se javnozdravstvena tribina povodom svjetskog dana KOPB-a. Mjerit ćemo izdisaj u prvoj sekundi i učit ćemo ljude kako prodisati i kako spriječiti svoj napad te kako ga olakšati ako do njega dođe, istaknula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!