Izbjegnite bacanje hrane, evo nekoliko jednostavnih trikova

19.12.2021.

07:00

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/K.D.

Kako smanjiti bacanje hrane?

Kako smanjiti bacanje hrane?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Fond za zaštitu okoliša i prirode pokrenuo je projekt pod nazivom „Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“. Zasad jedini dostupni podaci za Hrvatsku, iz 2014. godine, pokazuju da godišnje nastaje oko 400 tisuća tona otpada hrane.

- Ministarstvo je ove godine provelo opsežno istraživanje, kako gospodarskog sektora, tako i kućanstava, ne bi li došli do preciznijih i boljih podataka. Ne mogu izaći van s tim podacima – predstavljanje će biti u tjednu između Božića i Nove godine. No, rezultat pokazuje da su to i dalje prilično velike količine, da moramo raditi na promjeni naših navika, i da su to značajno veće količine koje odgovaraju procjenama na globalnoj razini - da između 60 i 70 otpada od hrane koji nastaje dolazi iz kućanstava, a ostatak iz gospodarskog i uslužnog sektora, rekao je Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Dodaje kako je trenutna situacija ipak bolja u odnosu na 2014. godinu.

- Očito je edukacija javnosti donijela određene rezultate. Međutim, i dalje se radi o prilično velikim količinama – bitno ih je smanjiti jer time pridonosimo smanjenju klimatskog otiska, čuvamo okoliš, ali i zbog toga jer je to pitanje etike, objašnjava.

Vesna Cetin Krnjević, voditeljica Službe za provedbu EU projekata Fonda za zaštitu okoliša, kaže kako je jedna od glavnih poruka projekta „Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“ upravo ona da ne uzimamo više hrane nego što možemo pojesti.

- Ovim projektom smo htjeli reći da hoteli i dalje obavljaju svoje poslovanje, i da se za goste i dalje može kvalitetno kuhati, ali da se i hotelsko osoblje i gosti kvalitetno informiraju o tom problemu bacanja hrane. To je globalni problem kojem smo htjeli dati doprinos kroz ovaj projekt – htjeli smo smanjiti količine otpada od hrane i spriječiti sam nastanak otpada od hrane, objašnjava.

Zašto je fokus baš na turizam?

- Turizam je važna gospodarska grana – ima pozitivne ekonomske učinke u našoj zemlji, ali i negativan utjecaj kojeg moramo biti svjesni, a to je da proizvodi velike količine otpada. Upravo taj bio otpad želimo ovim projektom smanjiti, kaže Cetin Krnjević i dodaje kako su provedena dva mjerenja u hotelima u Puli i Osijeku, te je utvrđeno kako se najviše baca kruh i peciva, povrće, meso, riba i jaja. Zadovoljni su, kaže, jer su pomogli hotelima da promijene postupanje s hranom i smanje količinu otpada.

Ističe kako se najviše baca odbačena hrana koju ostavljaju gosti.

- Pripremili smo informativni letak za hotelske goste, koji su hoteli stavili na sva mjesta koja su za goste, kaže i dodaje kako gosti trebaju osvijestiti da prilikom obroka na tanjur stavljaju manje količine hrane.

Što svi mi, kao pojedinci, možemo napraviti kako bismo smanjili otpad od hrane?

- Bitno je mijenjati svoje navike i biti svjestan da na taj način zaista možemo pridonijeti smanjenju količine otpada. Bitno je planirati – obroke, što ćemo kupiti, gledati na rokove proizvoda koje kupujemo. Problem znaju biti akcije – kupit ćemo više jer je dobra cijena, no, onda će se dogoditi da ćemo se tog proizvoda zasititi ili ga nećemo u potpunosti potrošiti. Preporuka je i rotirati stvari u hladnjaku ili ormaru – ono što smo ranije kupili staviti ispred. Važno je i pravilno skladištiti hranu, a ako imamo višak koji nećemo potrošiti podijeliti s nekim kako hrana ne bi propala, objašnjava Duplić.

Kaže kako razmjere ovog globalnog problema pokazuje podatak da 8 do 10 posto ukupnih emisija dolazi upravo od hrane koju nismo upotrijebili, te činjenica da svijet ima izražen problem gladi, a bacaju se ogromne količine otpada od nekonzumirane hrane.

Cetin Krnjević dodaje kako je za hotele izuzetno važan financijski trošak kojeg mogu smanjiti sa smanjenjem količine otpada, kao i trošak kojeg imaju za zbrinjavanje bio otpada.

- Taj trošak, novac koji nije nezanemariv, možda mogu uložiti u dizanje kvalitete svojeg poslovanja ili za primjenu obnovljivih izvora energije. Pa će to s ekonomskog aspekta biti izuzetno važno, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!