"Biciklom na posao i Advent" - doručak za podršku

16.12.2022.

07:05

Autor: Ante Raić/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Doručak za bicikliste

Doručak za bicikliste

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Premda se temperature ovih dana kreću oko nule, najhrabriji ne odustaju od vožnje na dva kotača. Kako bi ih dodatno ohrabrili, članovi udruge "Sindikat biciklista" jutros su im dijelili doručak u sklopu akcije "Biciklom na posao i Advent", koja traje do kraja prosinca.

Temperatura je oko nule, no oborina nema, biciklističke staze su suhe, dakle, za bicikliste nema zime. A oni koji su prolazili raskrižjem Primorske i Prilaza Gjure Deželića dobili su i doručak.

- Podržavam akciju, jako lijepo da se netko i nas sjeti. A inače, veći je gušt nego autom, nikad nema gužve. Kad svi kažu da je gužva, ja samo prođem i čudim se zašto svi o tome govore, kaže Tomislav.

- Ovo je jutarnji trening, malo vožnje. Popodne opet vožnja. I tako. Zime nema, rekao je Draško.

- Ne odustajem. Brže je nego autom doći na posao. A i lijepo je. Nije mi zima, kaže Zoran.


Jer, kako švedska poslovica kaže - "Nema lošeg vremena, samo neadekvatne garderobe".

- Bitne su rukavice, prave zimske, bitna je kapa, bitan je šal ili marama tako da, ako izađete bez toga, vjerojatno ćete se loše provesti i više nećete pokušati, ističe predsjednik udruge "Sindikat biciklista" Janko Večerina.

Zagrebačke gužve nadaleko su poznate, a posebno tijekom prosinca - djelomično zbog predbožićne kupnje, ali i zbog drugih razloga.

- Advent, velike su gužve u gradu, još su i utakmice. Ljudi su neki dan prije utakmice stajali u gužvama, nisu se mogli kretati, uglavnom je u svakom automobilu bila po jedna osoba. Razmislite svako jutro kad se probudite, pokušajte si odgovoriti na pitanje morate li zaista sjesti u automobil, kaže Tena Šarić Rukavina iz "Sindikata biciklista".

Ako vam izbjegavanje gužve i tjelovježba nisu dovoljna motivacija, sjetite se da vožnjom bicikla ne trošite gorivo, dakle štedite novac, ne emitirate stakleničke plinove i samim time ne onečišćujete okoliš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!