17:25 / 04.02.2021.

Autor: Ana Papec/Ivana Šilović/IMS/HRT

U Hrvatskoj svakih 38 minuta jedna osoba umre od raka

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Svjetski je dan borbe protiv raka. U Hrvatskoj svakih 38 minuta jedna osoba umre od raka, a rak dojke postao je najčešći oblik karcinoma na svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je utjecaj pandemije bolesti COVID-19 na liječenje raka "katastrofalan" te da je samo u Europi došlo do prekida u onkološkim uslugama u trećini zemalja.

Bitka protiv raka dobija se preventivnim pregledima 

Prema posljednjim podacima iz 2018. g. u Međimurju je evidentirano oko 700 slučajeva. O životnim bitkama protiv maligne bolesti progovorile su dvije članice Županijske lige protiv raka Čakovec.

Jasenka Štefić nije nikad pomislila da bi se to njoj moglo dogoditi. S teškom bolešću prvi put se suočila prije 13 godina, kada joj je dijagnosticiran karcinom dojke.

- Operacija kao operacija, pa iščekivanje. Ali kad je došla prva kemoterapija ona crvena zločesta - onda shvatiš da je došla tvoja velika borba da se boriš za sebe i svoj život, kaže.

I dobila je prvu bitku. No, 11 godina poslije, uslijedila je i druga. U teškim danima okrenula se obitelji, a ususret su joj izašli i liječnici te članice kluba Nova Nada.

Slično iskustvo ima i Biserka Tompoš, koja je karcinom pobijedila dva puta. Karcinom jajnika dijagnosticiran joj je pretragama koje su krenule nakon što je izgubila 20 kilograma. Imala je dvije operacije i šest kemoterapija.

Korak ka izliječenju bile su redovite kontrole kod liječnika, ali i pravovremeno otkrivanje bolesti, naglašava Hussein Saghir, predsjednik županijske lige protiv raka.

- Rak kad se otkrije u ranoj fazi u nekim je slučajevima 100% izliječiv. Veća je šansa za uspijeh i da liječenje bude povoljnije nego kad se otkrije u kasnijoj fazi, dodaje. 

Prošla godina bila je izazovna i za bolesnike i za medicinsko osoblje. Utjecalo je to i na provođenje nacionalnih preventivnih programa, kaže Saghir. Međutim, ni tada nisu zanemarene aktivne bolesti. A ne smiju se zanemariti ni preventivni pregledi koji spašavaju živote.


Kilometri za Odjel dječje onkologije 

Maratonac Kristijan Sindik krenuo je na sedmodnevnu utrku od Splita do Tivta. Sindik je onkološki bolesnik te kilometrima koje pretrči podiže svijest o toj bolesti i pomaže Odjelu dječje onkologije KBC-a Split. Svako se može uključiti, kupiti 1 kilometar za 100 kuna ili 15 eura i na taj način pomoći kupiti intenzivni aparat, kaže.

Posljedice pandemije da dijagnosticiranje onkoloških bolesti 

Svake 22 minute jednoj se osobi u Hrvatskoj dijagnosticira rak. Imamo drugu najveću smrtnost u Europskoj uniji. Tek za nekoliko godina znat će se je li epidemija COVID-a ostavila negativne posljedice kad je riječ o dijagnosticiranju onkoloških bolesti.

- Ljudi su od straha od COVID-a razmišljali drugačije i covidu dali istinsku prednost ,prioritete su stavili sa strane, a samim tim možda su neki i umrli a da nisu ni došli do onkoloških ambulanta, to će vrijeme pokazati, smatra predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split Eduard Vrdoljak.

Rak dojke je najčešći, broj oboljelih stalno raste

Dodaje kako je rak dojke jedan od najvećih javnozdravstvenih problema Hrvatske te najčešći tumor u Hrvatskoj. Samo u Splitu je 350 do 400 novodijagnosticiranih bolesnika, dok se taj broj u Hrvatskoj od 2500 -2600 i stalno raste.

"Poziv građanima na preventivne pregldede"

- I u ovoj epidemiji Hrvatska provodi nacionalni program za ciljane skupine i zato pozivima građene da se odazvijau i to nam može pomoći pri većem izlječenju, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. Za još bolje uspjehe čeka se primjena 286 mjera nedavno prihvaćenog Nacionalnog strateškog okvira protiv raka. A nakon deset godina primjene tog okvira, najvažniji rezultat bio bi - 5 tisuća spašenih života godišnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!