Bubaš: U sklopu reforme savjetovališta za prevenciju i kontrolu debljine

23.11.2022.

14:18

Autor: T.D./HRT/Hina

Marija Bubaš

Marija Bubaš

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Ministarstvo zdravstva izradilo je Akcijski plan za borbu protiv debljine a u sklopu reforme zdravstva uspostavit će se sestrinska savjetovališta koja će se baviti kontrolom kroničnih bolesti te prevencijom i kontrolom debljine, najavila je u srijedu državna tajnica Marija Bubaš.

Čak dvije trećine Hrvata (65 posto) je pretilo ili prekomjerno teško stoga je u rješavanju ovog problema iznimno važno dijagnosticirati bolest kako bi se ona poslije mogla liječiti, istaknuto je na okruglom stolu koji su organizirali Hrvatsko društvo za debljinu Hrvatskog Liječničkog Zbora i Veleposlanstvo Danske.

- Potreban nam je zaokret koji uključuje aktivnu ulogu svakog pojedinca kako bi zdrave životne navike postale i naš stil života. Ono što mogu potvrditi jest da je izrađen Akcijski plan za borbu protiv debljine čiji će cilj biti promicanje zdravih životnih navika i prevencija čimbenika rizika debljine, rekla je Bubaš.

- Osim novog akcijskog plana, resorno ministarstvo, u sklopu reforme zdravstva, priprema uspostavu sestrinskih savjetovališta koja će se primarno baviti kontrolom kroničnih bolesti, prevencijom i kontrolom debljine te borbom protiv stigmatizacije bolesti koja je prisutna, dodala je.

- Ključ smanjenja mnogih kroničnih bolesti je upravo osvješćivanje rizika i utjecaja naših osobnih odabira na te rizike a tu je jedan od presudnih faktora zdravstvena pismenost svakog pojedinca, napomenula je Bubaš.

- Edukacija o prevenciji debljine i o važnosti uravnotežene prehrane najvažnija je kod djece od prvoga do četvrtoga razreda osnovne škole, istaknuo je predsjednik Hrvatskog društva za debljinu HLZ-a Davor Štimac.

- Sve dok je u našemu narodu uvriježeno mišljenje kako je debljina odraz zdravlja i blagostanja, imamo veliki problem. Tu paradigmu moramo mijenjati kod svih generacija, kazao je.

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić ocijenila je kako nije dovoljna samo edukacija već i zdravstveni radnici koji će imati vremena baviti se navedenim problemom.

Svakako bismo predložili da se ubuduće poveća broj specijalizacija iz obiteljske medicine, ali i da se obiteljskim liječnicima osigura mogućnost proširenja tima u vidu jedne dodatne medicinske sestre i administratora kako bi se mogli što revnije uključiti u borbu protiv debljine.

Na taj bi se način, smatra, povećao broj dijagnoza, s obzirom na to da je sada bolest dijagnosticirana u manje od dva posto Hrvata s debljinom ili prekomjernom tjelesnom težinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!