Parkinsonova bolest: Dijagnozu dobio prije godinu i pol, ali simptome je imao godinama ranije

31.03.2022.

09:04

Autor: M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Dejan Đuran, planinar, alpinist

Dejan Đuran, planinar, alpinist

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Dejan Đuran, planinar, alpinist i osnivač popularne Facebook grupe 'Planinarenje sa psima', nedavno je doznao da ima Parkinsonovu bolest. Velika želja mu je bila prehodati stazu Via Adriatica dugu 1090 kilometara, koja se proteže od Istre pa sve do Prevlake. I sam je sudjelovao u njezinoj realizaciji, kao logistička potpora, a sada se bolest ispriječila na putu ostvarenja tog nauma.

- Dijagnozu sam dobio prije godinu i pol, ali sa simptomima se borim zadnjih 5-6 godina. Prvi simptomi su bili grčevi u mišićima, posebno kada sam se spuštao niz planinu. Kako sam bio jako istreniran što se tiče planinarenja, i to mi je bilo jako čudno, rekao je. 

Istaknuo je da se s dijagnozom puno toga promijenilo.

- Više ne mogu planinariti u onoj mjeri kao prije, utjecalo je na posao, morao sam zatvoriti privatnu firmu, utječe na moj govor, pokret, koordinaciju pokreta. Život mi se promijenio za 100 stupnjeva, kaže Dejan.

- Ali s obzirom da sam dosta dugo tražio uzrok svih svojih problema kad sam dobio dijagnozu bilo mi je olakšanje jer sam konačno znao što je, nisam više lutao u nekom mraku. A u istom trenutku se dogodilo i ono - "sto sada". Ali jednostavno čovjek se mora prilagoditi, prihvatiti što je jer iz te kože se ne može izaći i krenuo sam dalje, dodaje. 

Nakon prvotnog šoka odlučio je da, kad već ne može prehodati stazu Via Adriatica, krene biciklom.

- Bicikliranje mi jako puno pomaže u usporavanju i ublažavanju simptoma. Simptomi nisu nestali, postoji i dalje ukočenost, teško mi je ujutro ustati i stati na noge, ali primijetio sam da je to u manjoj mjeri nego na početku dijagnoze. Jučer sam završio turu od 300 kilometara bicikliranja od izvora do ušća rijeke Kupe. Osjetio sam ja svako jutro umor i klasične Parkinsonove  simptome, ali uspijevam. Ne stavljam si natjecateljski tempo da stignem u što kraćem roku, nego da što više uživam, istaknuo je Dejan Đuran.

Kupa je bila generalna proba. Dejan i njegov sin Luka 11. travnja kreću biciklom preko Via Adriatica Bike trase.

- Tura je oko 1143 kilometara, ali mi ćemo ju malo produžiti, pa računamo s 1500 kilometara. Računamo ju odvoziti u mjesec dana. Bez sponzora, koji su sponzorirali dva električna bicikla, cijelu opremu, troškove putovanja, smještaja... bilo bi jako teško. Devedeset posto najbitnije i najteže organizacije su pokrili sponzori, na nama je samo da ispedaliramo, rekao je Dejan.  

Istaknuo je i da su otvorili Facebook stranicu - 'Živjeti s Parkinsonom - biciklirajući'.

- Tamo ćemo svaki dan objavljivati ture kako bi nam se mogli pridružiti i ostali. Naša ideja je da pozovemo sve koji su oboljeli od Parkinsonove bolesti i koji mogu biciklirati da nam se pridruže pa makar na 1-2 kilometra, ali i ostale koji su zdravi, da nam se pridruže, daju nam podršku i odvoze s nama 1-2 dana. Dan prije ćemo objaviti rutu kojom ćemo ići tako da nam se svatko može pridružiti, istaknuo je Dejan Đuran. 

Parkinsonova bolest druga je najčešća degenerativna bolest, iza Alzheimerove demencije. U Hrvatskoj od nje boluje oko 15.000 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!