06:48 / 21.03.2021.

Autor: Dajana Kruneš/T.V./Dnevnik/HRT

Divlja šparoga - simbol buđenja prirode

Šparoge

Šparoge

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Jučer u 10 sati i 37 minuta astronomski je počelo proljeće. Jedan od simbola buđenja prirode svakako je divlja šparoga. Za velik broj šetača koji su ovih dana u potrazi za njima, dobro je znati da ih mogu brati bez naknade, ali uz dozvolu Hrvatskih šuma. 

Šparoge, plodovi prirode - ima ih posvuda, samo ih, naravno, treba znati pronaći i imati sreće pa ne krenuti istim putem kao netko prije vas.

- Volim brati šparoge tj. volim nekada skrenuti s puta u šumu za relaksaciju i ubrati jedan macić za ručak ili doručak, kaže Vedrana Anić iz Kostrene.

Najbolje šparoge rastu upravo u ovo vrijeme i najvećim se dijelom nalaze neposredno uz bodljikavi grm - šparožinu.

- U branje je nekako najbolje ići u paru jer netko drugi uvijek vidi ono što vi niste, tako da dobro je biti u društvu, dodaje. 

Više od kondicije tu se cijeni upornost i strpljenje jer nakon toga slijedi gastronomska avantura. Gorkasti okus šparoga savršeno se sljubljuje s jajima, ali i ostalim namirnicama. Primjerice šurlicama i kozicama.

- Šparoga je jako zahvalna jer se može kombinirati u predjelima, glavnim jelima, umacima. Ima jako dobre nutritivne vrijednosti, a nije zahtjevna namirnica i ne zahtjeva veliku pripremu, objašnjava kuhar Matej Barić.

A gastronomija je svakako jedan od aduta i za privljačenje posjetitelja. U Kostreni, nedaleko Rijeke, traju Dani šparoga.

- Pokazalo se to i kod nas gdje već, u nekoliko dana koliko traje manifestacija, imamo pozitivne reakcije. Iako epidemiološke mjere ne dozvoljavaju rad unutar objekta, terase su lijepo popunjene i ukoliko se nastavi ovo lijepo vrijeme moglo bi tako i ostati, kaže Belma Džomba, direktorica TZ-a Kostrena.

Lijepo vrijeme izvući će i brojne šetače, a tko nije od branja, kilogram svježih šparoga na tržnicama se prodaje i po 250 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!