Filip je u druženju s terapijskim psom stekao samopouzdanje i smirenost

05.02.2023.

12:21

Autor: Zdrav život/HRT

Dječak Filip i pas Lipa

Dječak Filip i pas Lipa

Foto: Zdrav život / HTV

Trinaestogodišnji Filip ima dijagnozu poremećaja u spektru autizma. Vrlo je inteligentno dijete, no ima problema s prepoznavanjem i komunikacijom emocijama. U tome mu pomaže druženje s terapijskim psima. Naučio je prepoznavati emocije, poboljšao motoričke vještine, te mu se vidno povećalo i samopouzdanje.

Autizam je neurološki poremećaj kojemu se ne zna uzrok. Uglavnom ga prati slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija. Djeci s poremećajem u spektru autizma od velike pomoći mogu biti terapijski psi. Četveronožni ljubimci pomažu im u prepoznavanju emocija i komunikaciji.

- Filip zapamti sve od prve kad čuje i vidi. Njemu uopće nije lako pričati. On ima poremećaj izražavanja i govora i potpuno je agramatičan. Od treće godine idemo kod logopedice. Prije nego što smo dobili dijagnozu mi smo stalno imali problema da se Filip gledao kao zločesto dijete, kao neposlušno i zločesto dijete, kazala je Elizabeta Hećimović.

Filipu je dijagnosticiran poremećaj u spektru autizma. Visoko je funkcionalan, pohađa šesti razred osnovne škole po redovnom programu uz pomoć asistentice u nastavi. Iako je prošao kroz niz različitih terapija terminu s terapijskim psom se uvijek veseli.

U program rehabilitacija s terapijskim psom uključena su djeca s različitim teškoćama, kazala je Maša Dolenc, terapeut-instruktor za korisnike pasa pomagača. Dodaje da je zadnjih 10-ak godina najviše djece s poremećajima iz spektra autizma. Kaže da su to djeca koja mogu, ali i ne moraju imati intelektualne teškoće te da osim toga mogu imati još neke dodatne teškoće.

Družeći se s terapijskim psom Filip je stekao veće samopouzdanje, otvorenost i komunikativnost te strpljenje i smirenost u nošenju sa svakodnevnim izazovima.

- Pomaže mi da mi donosi na primjer stvari. Ili ako sam na primjer tužan, pas mi pomogne da se kao, oporavim, da budem sretan, rekao je Filip.

Maša Dolenc upozorava da nije jednostavno imati terapijskog psa jer se s njim treba znati raditi, imati terapijske ciljeve i slično.

Filip je također prijavljen za program dodjele pasa pomagača pa bi uskoro jednog trebao imati i kod kuće. Do tada trenira svog terapijskog psa Lipu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!