Haskap - sibirska bobica života i dobrog vida

27.06.2021.

21:34

Autor: Zrinka Perić,Daniel Gurov/Plodovi zemlje/HRT

Haskap - bobica života i dobrog vida

Haskap - bobica života i dobrog vida

Foto: HRT / HTV

Nema kulture koja ne uspijeva na bogatoj, slavonskoj crnici. Pa čak i one egzotične vrste poput - sibirske borovnice. Otporna je na debele minuse, plodovi su joj vitaminska bomba, tržište je traži. Baš zato u njezinu uzgoju odlučio se okušati mladi student Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Nikola Gurov. I to na roditeljskom imanju nedaleko od Županje. 

Slatke bobice sibirske borovnice Nikoline grmove obojile su u plavo. Super voće ovaj mladi student poljoprivrede iz Županje u slavonsku je crnicu posadio prije tri godine. Na to se odlučio nakon što je na sajmu u Bjelovaru probao "novu čudnu sortu voća" i okus ga je očarao. Nisu, dodaje, slušali gdje se mogu kupiti sadnice nego su krenuli u istraživanje o čemu se radi.

Njegovih 1200 zelenih grmova haskapa sad se savijaju od plodova. U njegovu nasadu rade samo ruka i motika a u berbu se uključila cijela obitelj. Ručno branje sibirske borovnice osjetljiv je posao jer se beru samo jako plavi plodovi i za kilogram sibirske borovnice treba im sat vremena.

Nikola Gurov

Nikola Gurov

Foto: HRT / HTV

Plod haskapa je bobica duguljastog oblika, plavo ljubičaste boje, slatko-kiselkastog okusa, izgledom najsličnija borovnicama. Malim bobicama ne smeta ni snijeg ni mraz i bogate su vitaminima. Još su u Japanu, objašnjava Nikola Gurov, ovu haskap su nazivali bobicom života i dobrog vida, što znači da pomlađuje i pospješuje metabolizam i krvožilni sustav. Dobra je, dodaje i za dijabetičare sportaše.

Prva rodna godina dala je oko 200 grama po grmiću, a od iduće Nikola očekuje mnogo više. U punom rodu grm haskapa može dati 3 do 5 kg ploda. Proizvode u početku planiraju plasirati u Županji. Planiraju proizvesti i džemove, a napravili su i sladoled.

Ljubav prema poljoprivredi Nikola je naslijedio od djeda i oca i svaki slobodan trenutak koristi za rad za zemlji. Voćarstvo, prvenstveno uzgoj šljive i haskapa njegova je kaže budućnost. U tome ima veliku podršku obitelji koja mu puno znači. Uz volju, želju i stručne spoznaje o načinima uzgoja koje će mu omogućiti fakultetsko obrazovanje - ne boji se za budućnost. Za njega dvojbe nema - on ostaje u Slavoniji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!