17:21 / 08.03.2021.

Autor: Ivica Grudiček/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Heroine današnjega doba

Tri heroine

Tri heroine

Foto: HTV / HRT

Donosimo vam priču o tri žene s potpuno drugačijim zanimanjima. Jedna obrađuje stotinjak hektara zemlje, druga je epidemiologinja, a treća je upravo danas otvorila svoj frizerski salon.


Marija Cafuk diplomirana je ekonomistica, radila je u uredu, bila menadžerica jedne naše mesne industrije no dobru plaću i udobnu fotelju zamijenila je - traktorom i prostranim poljima. Obrađuje čak 150 hektara zemlje.

- I kad sam radila u uredu, došla sam doma, nisam se išla odmarati, nego raditi. Imam puno prijatelja koji vele da me netko stavi u zgradu, kad se ujutro probudim i ne vidim traktor, da bi bila strašno nesretna, kaže.

I dok se brojni obrti zbog pandemije zatvaraju ili im je poslovanje otežano Štefica Čurila Kudelić odlučila je presjeći i svoje petnaestogodišnje frizersko iskustvo preslikati u svoj salon. Zaposlila je jednu djelatnicu i upravo na Međunarodni dan žena otvorila svoj obrt.

- Rizik postoji, ali moramo ići naprijed i moramo nešto i riskirati, moramo probati, moramo se boriti. Žene su otvarale i pomicale mnoge granice puno godina. Mogu reći da smo hrabre i da nam korona ne može ništa, poručila je.

Ipak, ove su profesije posljednju godinu na velikom udaru. Infektologinje, medicinske sestre, laborantice i epidemiologinje postali su vjerojatno najzahtjevniji poslovi na planetu.

- Nije bilo radnog vremena, radilo se od jutra do navečer, po noći, vikendi, blagdani. Nitko od nas nije pitao za radno vrijeme, svi smo zapostavili naš osobni život i obitelji, ističe epidemiologinja dr. Katica Čusek Adamić.

Unatoč svemu, ovim heroinama današnjega doba jedno je zajedničko - vole to što rade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!