Hodaj za one koji ne mogu

07:02 / 30.09.2021.

Autor: Stana Živkušić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

MS Walk

MS Walk

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na Korčuli je održan "MS Walk - hodaj za one koji ne mogu" kao podrška oboljelima od multiple skleroze. Na Svjetski dan oboljelih od ove bolesti najviše se ljudi okupilo u Blatu. 

Hodalo se u Blatu za sve one koji to nisu u mogućnosti. I to zbog bolesti s tisuću lica

- Javnost treba senzibilizirati za multiplu sklerozu i za ostale teške autoimune bolesti, kronične, u kojima nema lijeka još uvijek. I to, meni kao oboljeloj, jako puno znači, kaže Ivana Cetinić, članica udruge MS TIM Hrvatska.

Od ove neizlječive autoimune bolesti u Hrvatskoj pati više od 7000 ljudi, a najčešće obolijevaju žene.

- Multipla skleroza danas ima niz dobrih terapija za usporavanje bolesti, no nažalost u 10 % pacijenata se javlja primarno progresivni oblik koji vrlo brzo ljude dovodi do značajnih teških tjelesnih oštećenja i teške invalidnosti, kaže Mirjam Jukić, predsjednica udruge MS TIM Hrvatska.

Akciju su podržali i oboljeli i zdravi, a sve s ciljem senzibiliziranja javnosti s problemima koje donosi multipla skleroza.

- Pa čast mi je što san dio ovoga i ponosna sam što su se svi odazvali, što smo tu svi kao jedan, kaže Petra Skokandić iz Blata.

- Došla sam podržat prije svega Ivanu, koja je moja bivša kolegica, koja je jedna od oboljelih, a osim toga i sve druge jer to je najmanje što možemo učiniti za njih, kaže Daniela Tomašić s Korčule.

- Jedino na ovakav način, kada se svi uključimo, možemo puno pomoći i puno pridonijeti, smatra Andrea Joković iz Blata.

Ova akcija je i humanitarnog karaktera.

- Sve donacije ove godine usmjeravamo prema jednoj našoj kolegici u Zagrebu koja skuplja za rampu jer ne može do svog stana osim ako je netko ne nosi, jer nema lift, kaže Jukić.

Mali koraci, velikog značenja- za sve one koji sami ne mogu. Jer uz podršku i pomoć, sve je lakše.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!