Darija i multipla skleroza, bolest s 1000 lica

19.02.2021.

11:28

Autor: Puls/HRT/D.D.

Darija i multipla skleroza, bolest s 1000 lica

Darija i multipla skleroza, bolest s 1000 lica

Foto: Puls / HTV

Kao maturantica, s 18 godina, razboljela se od multiple skleroze. Ta bolest s tisuću lica, kako je zovu, nije spriječila Dariju Gašparović da radi velike stvari. Prva je registrirana na svijetu s multiplom sklerozom prošla francuski Camino, hodočasnički put dug preko 800 km, a sada se priprema i polumaraton za Ironman.

- Multipla je moja podstanarka, samo se jedan dan uselila u moj život i rekla ja preuzimam, uz smijeh objašnjava Darija Gašparović

Multipla skleroza je autoimuna bolest, tijelo napada samo sebe. Postoji jedan živac koji ima mijelinsku ovojnicu koja propada, kao miš koji gricka kabel i onda nastane kratki spoj, dodala je.

- Tako sam izgubila vid na lijevo oko. Neki, nažalost, izgube osjet nogu. Imala sam jedan period od 4 mjeseca kad sam bila skoro nepokretna. Nisam mogla ništa bez štaka ili bez pomoći nekoga.

Prve godine bolesti za Dariju su bile posebno teške. Nakon dijagnoze ostavila je fakultet, a dok su prijateljice išle u izlaske, Darija je ostajala doma s konstantnim vrtoglavicama i teškim glavoboljama, uz česte odlaske na Hitnu.

Nakon prve tri godine Darijina bolest se "stišala" i Darija je ponovno imala društveni život, no nakon neugodnog iskustva odlučila je da neće govoriti ljudima da boluje od multiple skleroze.

Galerija
Dariju multipla skleroza ne spriječava da radi velike stvari, Foto: Puls/HRT
Dariju multipla skleroza ne spriječava da radi velike stvari, Foto: Puls/HRTDariju multipla skleroza ne spriječava da radi velike stvari, Foto: Puls/HRT

- Bilo bi mi puno lakše da sam razgovarala s ljudima, da sam rekla zašto mi se povremeno zatrese ruka i prospe šećer ili čaša vode, rekla je Darija.

Zato danas najbližima kaže od čega boluje, ali često treba pojasniti o čemu se točno radi.

Darija je 2018. godine prošla tzv. francuski Camino kao prva registrirana osoba na svijetu s multiple sklerozom koja je sama prošla taj put od preko 800 km. Darija je godinu dana kasnije prošla i portugalski Camino.

Trenutno se priprema i za jednu od najtežih utrka, Ironman, koja se sastoji od trčanja, plivanja i vožnje biciklom.

- Ljudi na Camino idu iz različitih razloga, netko ide iz vjerskih razloga, ja samo znam što je on bio za mene. Ja sam išla da pomaknem svoje granice, objasnila je Darija.

- Multipla neće nestati, ona je neizlječiva bolest, ali ju dobro držim pod kontrolom i negdje u sebi znam da ću uvijek biti okej, možda malo sporija, ali okej, kaže Darija Gašparović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!