Hrvatska liga protiv raka organizirala akciju "12 minuta kretanja protiv raka"

25.05.2023.

Zadnja izmjena 19:51

Autor: HRT/IMS/A.V.

"12 minuta kretanja protiv raka"

"12 minuta kretanja protiv raka"

Foto: Dnevnik / HRT

U Hrvatskoj se rak dijagnosticira kod oko 25 tisuća osoba godišnje, a oko 13 tisuća ih umre od neke zloćudne bolesti. Velik broj slučajeva raka, a time i smrtnog ishoda, može se spriječiti. Na to upozorava i akcija "12 minuta kretanja protiv raka" kojom se naglašava važnost 12 preporuka Europskog kodeksa protiv raka. 

Rak dojke Ljerka Jazbec pobijedila je ne jednom, nego dva puta.

- Imala sam obje mastektomije prošla sam kemoterapiju, zračenje, ostala bez kose, ali hrabro sam se borila rekla sam ja to želim pobijediti, ja to moram pobijediti i hvala Bogu nije metastaziralo i danas sam sa svojih 77 godina ovdje ispred vas, rekla je Ljerka Jazbec, Hrvatska liga protiv raka.

I danas hrabro korača upozoravajući druge na važnost kretanja i preporuka kojima je moguće spriječiti zloćudne bolesti za čak 40 posto.

- Nažalost, još te naše poruke ne dolaze do ljudi kad im govorimo. Primjerice, na prvom mjestu kao što vidite nije dobro pušiti, konzumirati žestoka alkoholna pića, umjereno se izlagati suncu tijekom ljeta, poručio je prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

U vrhu po pretilosti i pušačima

U samom smo europskom vrhu prema udjelu pretilih osoba i pušača.

- Svojim odabirima biramo zdravlje, biramo svoju sudbinu ili utječemo na nju. Tu se uklapaju i preventivni zdravstveni pregledi koji su pokrenuti sada pilot projekt u pet županija, izjavila je prim. dr. sc. Marija Bubaš, državna tajnica u Ministarstvu zdravstva. 

Jer temelj borbe protiv raka je prevencija. Najbolje to znaju oni koji su rak preživjeli.

- Ljudi, želite živjeti! Život je nama dar, učinite sve da prevladate svaku teškoću u svom životu, poručila je Dobrila Krivec. 

- Ja se bavim folklorom, pjevam u zboru, plešem, hodam puno, plivam i u društvu sam što je vrlo važno, kazala je Ljerka Jazbec. 

Jedna od 3 osobe u Hrvatskoj tijekom života dobit će dijagnozu nekog oblika raka. Svaka peta osoba od njega umre. Ovu poraznu statistiku možemo i moramo promijeniti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!