Jesu li alternativni modeli liječenja kod nas regulirani zakonom?

06.03.2021.

16:28

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/Potrošački kod

Alternativno liječenje

Alternativno liječenje

Foto: Potrošački kod / HRT

Hrvatska još nema konkretan zakon koji bi regulirao područje alternativnih metoda liječenja i jasno odredio tko se, kako i pod kojim uvjetima njima smije baviti. U Hrvatskoj se raznim granama takve medicine bavi 500-tinjak ljudi. Dok s jedne strane mnogi, osobito liječnici konvencionalne medicine, sumnjaju u opravdanost drugačijih metoda liječenja, drugi pak uvjeravaju u njihovu učinkovitost.


Doktor Mehran Shafie završio je Medicinski fakultet u Zagrebu. Iza njega su godine bolničkih dežurstava i hitnih intervencija. Ne zanemaruje bogato iskustvo u klasičnoj medicini, no danas liječi tzv. cupping metodom. 


- Princip je korištenje negativnog tlaka pod čašama, pomaže u smanjivanju bolova, dobro je za krvotok, dijabetes, imunitet, rekao je. 


U Velikoj Britaniji cupping je više usmjeren na probleme s kralježnicom, dok se u Americi njime najčešće pomaže sportašima da se oslobode stresa uoči napornih natjecanja. 


Kao i cupping, i homeopatija u Hrvatskoj nije zakonom priznata metoda liječenja, iako u nekim zemljama, primjerice, Indiji, jest. Ana Klikovac upravo je u ondje specijalizirala homeopatiju. 


- Neki će reći da je to placebo, što nije priznato, a neki neće nikada doći kod mene, rekla je.


U svijetu raste broj pacijenata koji se liječe alternativnim metodama koje se sve više prihvaćaju kao znanstvene. Primjerice, Svjetska zdravstvena organizacija danas dopušta akupunkturu kao učinkovitu metodu liječenja. 


- Hrvatska ima tradicionalno bogatu tradiciju liječenja biljnim pripravcima i ljudi tomu vjeruju istočnjačke metode, one su zanimljive i očito da ljudima to paše, rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatska ljekarničke komore. 


Potrošnja lijekova iz godine u godinu raste. U porastu je i broj oboljelih. U Hrvatskoj liječničkoj komori poručuju da oni priznaju samo medicinu utemeljenu na znanosti. 


- U današnje vrijeme se pojavljuju razni oblici, tehnike koji se spominju kao potencijalni nadomjesci medicini. To su tehnike koje nisu znanstveno utemeljene i ne počivaju na dokazima, iako medicina danas zapravo prepoznaje neke tehnike za koje postoji dokaz da čine dobrobit pacijentima, rekla je Vesna Štefančić Martić iz Hrvatske liječničke komore. 


Alternativan pristup zdravlju u Hrvatskoj nije reguliran pa postoji mogućnost da se time bave nestručne osobe. Oni koji stoje iza svoga rada s pacijentima, smatraju da taj segment liječenja treba regulirati. Nije im namjera, kažu, liječnicima oduzimati posao, nego pacijentima ponuditi izbor. Svi se slažu da je nužno regulirati alternativno područje medicine kako bi pacijenti bili sigurni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!