Kako od ostataka napraviti novo, fino jelo?

23.04.2021.

07:00

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni dnevnik/I.H./HRT

Bacanje hrane

Bacanje hrane

Foto: Ilustracija/Slavko Midzor / Pixsell

U Hrvatskoj se na godinu baca gotovo 400.000 tona zdravstveno ispravne hrane. Udruga Zelena Istra napravila je kuharicu u kojoj je objedinila 30-ak recepata starijih Puljana - kako od ostataka napraviti novo, fino jelo i tako iskoristiti i najmanji komadić hrane. 

Rijetko tko će priznati da hranu baca. Pa makar i ponekad. Ostatke, višak, ono čemu prođe rok uporabe... Udruga Zelena Istra izdala je knjižicu recepata pod nazivom "Naši stari znaju, hrana nije otpad". Žele time educirati građane kako se odnositi prema hrani, njezinoj količini i načinima uporabe. 


- Kako ispravno organizirati frižider, kako nam u njemu ništa ne bi propalo, kako planirati kupovinu, jer diljem svijeta gladni ljudi nemaju što jesti, rekla je Dunja Mickov iz Udruge Zelena Istra. 


U kuharici su predstavljeni recepti za pripremu jela od ostataka kuhane riže, tjestenine, krumpira, staroga kruha. Kuharica je dostupna putem mrežne stranice udruge Zelene Istre, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula te u sjedištu Udruge, u društvenome centru Karlo Rojc u Puli.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!