Kako pomoći djeci ili odraslima s disleksijom i disgrafijom?

26.01.2023.

20:41

Autor: HRT/I.B.

Četvrtak, 26. siječnja na Prvom

Četvrtak, 26. siječnja na Prvom

Foto: Dr. Beck / HRT

U emisiji Dr. Beck govorilo se o disleksiji i disgrafiji. 

Disleksija se odnosi na teškoće pri čitanju ili učenju čitanja. Teškoće u čitanju odnose se na brzinu i preciznost čitanja i na razinu razumijevanja pročitanog. Djeca s disleksijom dugo slovkaju, ne čitaju tečno, griješe u intonaciji, neprecizno iščitavaju riječi.

Disgrafija se odnosi na nesposobnost svladavanja vještine pisanja. Djeca ili odrasli s disgrafijom često izostavljaju ili zamjenjuju slova, imaju neuredan rukopis, teško izražavaju misli u pisanom obliku.

Disleksija i disgrafija nisu uvjetovane inteligencijom i ostalim sposobnostima a nerijetko se javljaju istodobno. Nije riječ o bolesti ali ove se poteškoće mogu ublažiti logopedskim terapijama.

Marija Draganović opisala je svoje iskustvo.

- Ja sam često znala zamijeniti ili potpuno izostaviti slova kad bih čitala. Sad npr. imamo riječ vrata, ja bih to pročitala kao vatra. Onda bi me svi začuđeno gledali, a ja nisam bila svjesna da piše drugačije dok ne bih pročitala slovo po slovo. Ako sam čitala duže riječi i još pritom nepoznate, to je bila katastrofa. Nisam uopće mogla normalno pročitati nego sam morala slovkati. To mi je u početku bilo neugodno, slovkati pred svima, ali kasnije me više nije bilo sram. Imam disleksiju, što sad, upitala je.

- Oni su vrlo emotivni, bogato doživljavaju svoje emocije i drugih osoba. Zbog toga su eksperti u odnosima. Više puta mi se dogodilo da učiteljice u Osnovnoj školi, koje nisu u istoj školi, kažu za tu djecu: "oni su dobar duh razreda". Ja kažem da su oni naslijedili gen psa ovčara jer žele da su svi sretni, da se svi slažu. Vrlo su tolerantni. Jer to je osnova empatije, da si ti osjećajan pa onda možeš suosjećati. To im je ujedno nekad i ometajuća stvar jer je to toliko dominantno da izaziva zapravo nesporazum, istaknula je Radojka Sućeska Ligutić, školska pihologinja i psihoterapeutkinja. 

- Ako vi date djetetu dovoljno vremena, što je temelj, dovoljno da neke stvari procesuira, postavi na svoje mjesto, on će kroz period svoje Osnovne škole koja je ključna, uz podršku stručnog tima, podršku roditelja i svoju unutarnju snagu, naučiti kako učiti. U onom momentu kad nauči kako učiti onda on zna koje su mu dobre, a koje loše strane. E onda je pjesma, ističe izv. prof. dr. sc. Katarina Pavičić Dokoza, magistra logopedije.

Voditelj emisije je dr. Natko Beck, a urednica i scenaristica Tina Šimurina

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!