18:07 / 07.03.2019.

Autor: A.M./T.V./HRT

Kako ublažiti simptome alergije?

-

-

Foto: - / -

Alergije se ubrajaju među najraširenije bolesti današnjice. Iako su neki od peludnih alergena u zraku prisutni cijele godine, mnoge alergije povezane su s određenim godišnjim dobom.
S toplijim vremenom i vjesnicima proljeća počelo je i cvjetanje visoko alergenih biljaka. Zbog toga je i sezona peludnih groznica u punom zamahu. Evo i nekoliko savjeta za one koji još traže pomoć.

Alergije se ubrajaju među najraširenije bolesti današnjice. Iako su neki od peludnih alergena u zraku prisutni cijele godine, mnoge alergije povezane su s određenim godišnjim dobom.

- Trenutno su u zraku prisutne u visokim koncentracijama pelud umjereno alergenih biljaka čempresa i visokoalergene johe, objašnjava Ana Večenaj, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

- Simptomi su najčešće hunjavica, svrbež u nosu te ponekad pečenje u očima, kaže Alma Rožman, Poliklinika za bolesti dišnog sustava.

Ako se zadrži neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine, osobe koje pate od alergija osjetit će zdravstvene tegobe ranije nego inače.

- Breze ima jako puno u Zagrebu, a onda ambrozija u kolovozu preuzme vodeću ulogu. Trava ima puno ovisno o vremenskim uvjetima u petom i šestom mjesecu, objašnjava Rožman.

Kako bi se ublažili simptomi, treba djelovati na vrijeme, prije sezone cvjetanja određenih biljaka.

- Treba započeti sa zaštitom nosne sluznice i treba početi uzimati antihistaminike ili neke druge tablete, savjetuje Rožman.

- Alergičari trebaju zatvarati svoje prostorije, ne provjetravati stanove, ako moraju izlaziti u prirodu najbolje je izabrati dan nakon kiše a nikako ne sunčan i vjetrovit dan, dodaje Večenaj.

Uz konkretne mjere, stručnjaci preporučuju redovito praćenje godišnjeg peludnog kalendara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!