Život s metastatskim rakom dojke

16.03.2021.

08:46

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Jill Wellington / PIXABAY

Kampanju Ne odustajem, posvećenu ženama oboljelim od metastatskog raka dojke, predstavile su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska dr. sc. Ana Tečić Vuger specijalistica internističke onkologije Odjela za liječenje raka dojke, Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice i gđa. Ljiljana Pranjić.

U Hrvatskoj je danas gotovo 3000 oboljelih od raka dojke, od bolesti obolijevaju i žene i muškarci, međutim 99 % oboljelih su žene. 

Prema statistici registra za rak u prošloj godini zabilježena su 2894 slučaja raka dojke, u toj brojci su uključeni svi stadiji, i rani rak dojke i metastatski.


Na tu temu nedavno je održan panel kojim je otvorena kampanja Ne odustajem usmjerena na metastatski rak dojke, odnosno proširenu bolest. Metastatski rak dojke nije izlječiv u potpunosti, međutim danas je ta bolest vrlo kvalitetno lječiva, a svjetski standard lijekova imamo i u Hrvatskoj, istaknula je Ana Tečić Vuger.


- Onkološki pacijenti nisu bili uskraćeni za svoje liječenje niti u vrijeme pandemije, a u sustavu je napravljen niz prilagodbi s kojima smo to uspjeli održati, rekla je.

Gošće emisije Ana Tečić Vuger i Ljiljana Pranjić

Gošće emisije Ana Tečić Vuger i Ljiljana Pranjić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Gđa. Ljiljana Pranjić govorila je o svom iskustvu života s bolešću od koje boluje već više od 2 desetljeća te naglasila kako ne dozvoljava da ju bolest sprečava u životu.


- Živjeti uz bolest znači živjeti s više svijesti, više zahvalnosti i više cijenjenja nekih stvari koje drugi uzimaju "zdravo za gotovo", rekla je Pranjić i naglasila važnost činjenice da su i u Hrvatskoj dostupni novi lijekovi.


Pacijentice koje su spremne govoriti o svojim iskustvima osnažit će druge žene koje su u sličnoj situaciji, smatra Pranjić. Ona uskoro planira objaviti knjigu sa svojom pričom o životu s bolešću.


Nositelji i organizatori kampanje Ne odustajem su udruga Nismo same, uz partnere SVE za NJU, Europa Donna Hrvatska i OncoPut te sve žene oboljele od metastatskog raka dojke i njihove životne priče, kazala je Tečić Vuger.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!