Josipa Pavičić o borbi s rakom dojke: Tih par milimetara preokrene cijeli život

01.11.2022.

14:32

Autor: Dr. Beck/HRT/R.S.

Josipa Pavičić Berardini

Josipa Pavičić Berardini

Foto: HTV / HRT

O zdravlju dojki treba brinuti tijekom cijele godine, bez odgađanja, jer rak dojke najčešće je sijelo raka kod žena u Hrvatskoj i u svijetu i najčešći je uzrok smrti od zloćudnih tumora kod žena.

Svoje iskustvo s karcinom dojke u emisiji "Dr. Beck" podijelila je Josipa Pavičić Berardini, novinarka, spisateljica i kolumnistica.

- Bila sam jako redovita u svojim pregledima, jednom godišnje sam obavljala ultrazvuk dojke i baš sam bila štreberski prema tome uvijek okrenuta. Mislim da je to velika sreća zato što sam došla na vrijeme i otkrila karcinom kada je imao samo 6 milimetara. A opet tih 6 milimetara zvuči tako malo, a zapravo je jako puno jer doista preokrene cijeli život, rekla je Pavičić Berardini.

 

Zrinka Rendić-Miočević, specijalistica onkologije i radioterapije, objasnila je kako prepoznati simptome karcinoma dojke te naglasila važnost ranog otkrivanja.

- Općenito simptomi ranog raka dojke su lokalni. Kvržica je najčešće bezbolna osim ako nemamo neku upalnu komponentu tu priključenu. Ako se tumor nalazi blizu bradavice može doći do uvlačenja bradavice ili iscjetka sukrvavog, žućkastog ili seroznog iz bradavice. Promjenu kože opisuju u knjigama poput kore od naranče i one točkice po koži dijela ili cijele dojke isto mogu upućivati na tumor dojke ili kvržica u pazuhu. Ponekad pogotovo žene koje imaju velika prsa često nesće napipati tumor, kvržicu u dojci, ali mogu onda napipati kvržicu u pazuhu, istaknula je Zrinka Rendić-Miočević, specijalistica onkologije i radioterapije.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!