Rak dojke: samo sustavno praćenje može spasiti život

08.06.2022.

16:32

Autor: Melita Homa/Regionalni dnevnik/HRT

Rak dojke - bitna je prevencija

Rak dojke - bitna je prevencija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rak dojke najčešći je oblik karcinoma kod žena u Hrvatskoj. Zbog toga se od 2007. godine provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji zbog sve ranijeg otkrivanja i poboljšane dijagnostike donosi dobre rezultate jer su tako šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. 

Predsjednica Mamae kluba Osijek Katica Andraši od karcinoma dojke oboljela je prije dvadesetak godina. Prošla je kroz poštedni zahvat bez dodatne terapije i to kaže zahvaljujući ranom otkriću.


- Ja sam s genetskim predispozicijama svih mogućih karcinoma. Zato sam išla redovito na mamografiju i te godine me je doktor malo šokirao kad je pogledao slike i rekao - ja sam inače po struci medicinska sestra - "Sestro, danas nije dobro". Srećom, redovitim pregledima na vrijeme sam otkrila, kaže.


- Dijagnostika se značajno promijenila i izašle su nove smjernice za radiološko praćenje i otkrivanje raka dojke i uveli smo nove metode. Magnet dojke se koristi kod visokorizičnih žena, što su velike novosti, kaže dr. sc. Damir Štimac, dr. med. spec. radiolog iz Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar.


Liječnici obiteljske medicine važna su karika u lancu ranog otkrivanja pa je za njih održana edukativna radionica u Osijeku.


- Oni su onaj ulaz u sustav, oni su s njima, ako ne na mjesečnoj razini, onda barem na kvartalnoj razini. Imaju mogućnost s njima komunicirati i jednostavno educirati ih, sve te tabue, otpore koje žene u Hrvatskoj uistinu još imaju kad je rak u pitanju, a naročito rak dojke, porušiti i privoljeti i uključiti ih u Nacionalni program, kaže dr. sc. Nikola Kraljik, dr. med., koordinator Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke za Osječko-baranjsku županiju.


Petnaest godina sustavnog provođenja nacionalnog programa i sve bolja dijagnostika, pametni lijekovi, doveli su do toga da su danas brojevi u Hrvatskoj puno bolji. Petogodišnje preživljenje danas je 78 posto, a krupnim se koracima ide prema skandinavskom prosjeku od 90 posto. Žene trebaju nastaviti s dvogodišnjim pregledima i nakon 69. godine života, kada izađu iz nacionalnog programa jer samo sustavno praćenje može spasiti život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!