Od plastenika do crvene prašine: Počeo put baranjske paprike do tanjura

18.08.2025.

07:05

Autor: Igor Rotim/Melita Homa/I.Z./Dnevnik/HRT

Miris jeseni u Baranji dolazi s crvenih polja začinske paprike. U srcu tog plodnog kraja počinje berba jednog od najprepoznatljivijih simbola baranjske kuhinje. Dozrela je paprika u plastenicima, a za nekoliko tjedana počinje berba i na otvorenom. Prema prvim procjenama, ovogodišnja je paprika iznimne kvalitete.

Koncentracija okusa


S oko jednog hektara pod začinskom paprikom obitelj Varga u dobrim bi godinama ubrala tonu i dvjesto kilograma roda.

Ove godine bit će zadovoljni ako se približe toni.

- Zbog strašno loših uvjeta u vrijeme kad je trebala biti sađenja, znači kiše i hladno vrijeme, vegetacija kasni skoro mjesec dana, rekla je Tatjana Varga, Bilje.

Količina će podbaciti, ali kvaliteta obećava. Koncentracija okusa je, zahvaljujući dovoljno sunčanih zraka dvostruko veća od prosjeka.

- Iz našeg iskustva, ovo vrijeme najviše odgovara da dobijemo onu ekstra jaku, ljutu, ona voli puno sunca, naglasio je Dani Varga, Bilje. 

Na starinski način


Dok se kod Varginih tek pripremaju za berbu, u plasteniku obitelji Lakatoš u Kopačevu berba je u punom jeku, a prerađuje se ručno, na starinski način.

- Mora biti prebirana, odvajamo peteljke, sjemenke ostaju zato što daju masnoću, način sušenja od 50 do 55 stupnjeva maksimalno, jer preko toga već gori paprika, istaknula je Tamara Lakatoš, Kopačevo.

U stvaranju crvenog baranjskog zlata pomažu i djeca.

- Ustajemo se oko 6 ujutro, idemo čupati travu. Jučer smo mama i ja čupale travu po plastenicima, dodala je Melisa Lakatoš.

- Većinom skidam peteljke ili ujutro idem čupati travu s mamom, rekao je Matijas Lakatoš.

Pravi posao tek slijedi


Prva berba u plastenicima početak je vrhunca sezone prerade začinske paprike. Pravi, i najslađi posao tek slijedi.

- Zapravo druga i treća berba će biti puno veće količine, trenutačno smo u fazi, znači pobrali smo, sad čekamo ovo što je ostalo da još sazre, a ova pobrana stoji na dozrijevanju, dva do tri tjedna kada ide na daljnje prebiranje i sušenje, poručila je Tamara Lakatoš.

Kraljica začina iz Baranje prema prvim procjenama i ove će godine na tržištu postići cijenu od 30-ak eura po kilogramu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!