Problem zatvora
Foto: Ilustracija / Shutterstock
Gotovo svatko se barem jednom u životu susreo s problemom zatvora. Zatvor ili opstipacija predstavlja izostanak spontanog pražnjenja crijeva, dok se konstipacijom smatra otežano pražnjenje oskudne, tvrde stolice, najčešće manje od tri puta tjedno u periodu duljem od 12 tjedana.
Svaka osoba ima individualni ritam pražnjenja crijeva, pa je normalno da se učestalost stolice razlikuje od osobe do osobe. Dok neki ljudi imaju stolicu nekoliko puta dnevno, drugi je imaju samo jednom do dva puta tjedno. Općenito se smatra da je normalno pražnjenje crijeva u rasponu od jedne do tri stolice dnevno, ili jedne stolice svaka tri dana. Međutim, kada je ritam pražnjenja rjeđi od tri puta tjedno, to se smatra stanjem zatvora ili opstipacije.
Zatvor se često javlja iz različitih razloga koji uključuju neuravnoteženu prehranu, emocionalni stres ili može biti simptom neke druge bolesti. U današnjem ubrzanom načinu života, zatvor je postao sve češći simptom modernog doba. Suvremeni način života često donosi promjene u našim prehrambenim navikama i stilu života, što može utjecati na naš probavni sustav. Brza hrana, nedovoljan unos vlakana, nedovoljno vode i nedostatak tjelesne aktivnosti - sve su to čimbenici koji mogu pridonijeti problemima s pražnjenjem crijeva. Također, emocionalni stres koji često prati ubrzani način života može imati negativan utjecaj na probavu i funkcioniranje crijeva.
Vrste zatvora (opstipacije)
Dvije glavne vrste zatvora su akutna opstipacija i kronična opstipacija.
Akutna opstipacija obično nastaje kao rezultat nekog akutnog uzroka, kao što su neadekvatna prehrana ili čak psihološki čimbenici poput stresa. Ova vrsta opstipacije obično ne traje dugo i može se riješiti promjenom prehrambenih navika, povećanjem unosa vlakana i tekućine te povećanjem tjelesne aktivnosti.
- Akutni zatvor stolice je nešto što traje vrlo kratko, sam naziv kaže par dana. Obično je povezano, recimo s putovanjima gdje dolazi do promjene stolice. Ne samo putni proljev nego i zatvor stolice koji je vezan u tom slučaju za promjenu prehrane ili nekakav stres, kaže prof. dr. sc. Rosana Troskot Perić, gastroenterologinja.
S druge strane, veći problem predstavlja kronična opstipacija koja traje dulje od tri mjeseca. Kako je objasnila gastroenterologinja Troskot Perić: “Ono što je puno veći problem je kronični zatvor stolice koji po definiciji traje duže od 3 mjeseca. Osim neredovite stolice, kronični zatvor povezan je s drugim simptomima poput naprezanja, otežanog pražnjenja, osjećaja nepotpunog pražnjenja, osjećaja blokade u završnom dijelu crijeva, napuhanost i nadutost trbuha koja ljude izrazito smeta te su u nekim slučajevima potrebne različite manualne radnje za evakuaciju stolice”.
Zatvor kod djece – zašto se javlja?
U mlađoj dobi, između druge i četvrte godine, opstipacija kod djece može biti čest problem. Najčešći razlozi pojave zatvora u ovoj dobnoj skupini su čisto funkcionalne prirode. Često se događa da jedan određeni događaj, kao što je tvrđa stolica ili traumatično iskustvo, može dovesti do bolnog pražnjenja crijeva. Dijete može zapamtiti tu bolnu defekaciju i početi začarani krug zadržavanja stolice, što dovodi do razvoja opstipacije.
Dr. sc. Ana Močić Pavić, pedijatrica gastroenterologinja, objašnjava da je ovaj proces zadržavanja stolice kod djece vrlo važan faktor u razvoju opstipacije. Dijete može postati svjesno boli koja se javlja tijekom pražnjenja crijeva te početi izbjegavati odlazak na zahod. To dovodi do daljnjeg zadržavanja stolice i razvoja opstipacije.
- U mlađoj dobi, između druge do četvrte godine života, kada i najčešće viđamo opstipaciju, uzrok je čiste funkcijske prirode gdje zapravo jedan određeni događaj - dijete je možda imalo malo tvrđu stolicu ili je bio nekakav traumatski događaj ili događaj iz okoline - dovodi to toga da je bila bolna defekacija. I to zapravo dijete pamti i ulazi u jedan začarani krug kada dolazi do procesa zadržavanja stolice i ulazi u proces opstipacije, objasnila je dr. Pavić.
Koje namirnice mogu dovesti do zatvora?
Prehrambene navike imaju iznimno važnu ulogu u održavanju zdravog probavnog sustava. Ako su nepravilne, mogu negativno utjecati na probavni proces i uzrokovati zatvor. Uzimanje određenih namirnica može dodatno pogoršati problem, posebno u slučaju kroničnog zatvora.
Dr. sc. Valentina Rahelić, mag. nutricionizma, ističe važnost prehrambenih navika i njihov utjecaj na probavni proces, posebno u mlađoj adolescentskoj dobi. Nepravilne prehrambene navike poput preskakanja obroka, nedovoljnog unosa tekućine i nedostatka tjelesne aktivnosti mogu negativno utjecati na probavni sustav i pridonijeti pojavi zatvora. Visok unos industrijski procesuirane hrane, kao što su brza hrana, pržena hrana i bezalkoholni gazirani napitci, može dodatno pogoršati problem. Ove namirnice često su siromašne hranjivim tvarima i vlaknima, što usporava probavu i otežava pražnjenje crijeva. Također, visok unos suhomesnatih proizvoda i punomasnih mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti može usporiti probavu i izazvati zatvor.
Rafinirani proizvodi od žitarica, kao što su pekarski proizvodi i proizvodi od bijelog brašna s niskim udjelom vlakana, također mogu izazvati kronični zatvor. Nedostatak vlakana u prehrani usporava probavni proces i otežava pražnjenje crijeva.
- Danas je, pogotovo u mlađoj adolescentskoj dobi, izuzetno su nepravilne prehrambene navike – preskakanje obroka, nedovoljan unos tekućine, nedovoljno provođenje tjelesne aktivnosti - sve su to možemo reći čimbenici koji negativno utječu na probavni sustav, odnosno na probavni proces i mogu naravno pridonijeti pojavnosti zatvora. Ako nekako pogledamo koje su to namirnice, odnosno hrana koja može dodatno doprinijeti zatvoru je visoki unos industrijski procesuirane hrane koja uključuje i unos brze hrane, pržene, bezalkoholni gazirani napitci. Zatim visoki dnevni unos suhomesnatih proizvoda, punomasnih mliječnih proizvoda koji zbog svog visokog udjela masti dodatno usporavaju probavni proces i dovode do zatvora i naravno visoki unos rafiniranih proizvoda od žitarica. Tu bi prvenstveno istaknula pekarske proizvode, proizvode od bijelog brašna koji imaju nizak udio vlakana i time mogu dodatno usporiti sam probavni process, pojasnila je dr. Rahelić.
Mitovi i istine o zatvoru
Zatvor može biti prilično neugodan problem s kojim se mnogi suočavaju. No, dok pokušavamo pronaći načine kako ga riješiti, često nailazimo na različite mitove i nedokazane tvrdnje. Neki od njih toliko su ukorijenjeni u našem razmišljanju da možda čak i ne sumnjamo u njihovu istinitost. Vrijeme je da razbijemo te mitove i oslobodimo se nepotrebnog stresa!
Tvrdi sir i čokolada izazivaju zatvor - da, ali ako se konzumiraju u velikim količinama, odnosno iznad dnevne preporučene doze. Nema studije koja bi potvrdila da čokolada izaziva zatvor.
Laksativi su najbolji lijek za zatvor - da, to je najbolji lijek i to osmotski. Možemo ih bezbrižno upotrebljavati kada su nam potrebni. Kontaktne laksative ne bismo trebali koristit dulje od četiri tjedna.
Pijenje mnogo vode pomaže kod zatvora – mit – višak vode izaći će putem mokraće.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!