16:36 / 22.03.2018.

Autor: E.L.S./V.P./HRT

Koliko su trendovi brojnih dijeta opasni po naše zdravlje?

-

-

Foto: - / -

Dijeta koja topi masne naslage, revolucionarno i provjereno – za mjesec dana 13 kilograma manja – sve su to poznati naslovi koji pršte iz bespuća interneta i za kojima mnogi posežu.
Vjerojatno ne postoji osoba koja se barem jednom u životu nije pitala kojom dijetom smanjiti brojku na vagi te postoji li čudotvorna formula koja topi  kilograme? UN-dijeta, Pepeljuga dijeta, ketogena dijeta – sve su to posljednji trendovi koji se ubrzano šire svijetom, a čije provođenje može ozbiljno ugroziti zdravlje i dovesti do brojnih oboljenja.

Iscrpljujući organizam dijetama koje obećavaju čuda, u pitanje dovodimo vlastito zdravlje.

Brze dijete zapravo organizmu mogu uzrokovati veliku štetu, osobito onda kada je zdravlje već oštećeno zbog nekog poremećaja ili bolesti. To su vrlo često dijete koje su manjkave na osnovnim esencijalnim makro i mikro nutrijentima i koje zaista mogu loše utjecati na cjelokupno zdravlje, upozorava nutricionistkinja Vedrana Dučkić.

Nutricionistkinja Maja Žanko, suradnica Dnevne bolnice za poremećaje prehrane Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan kaže kako studija provedena u Australiji prije nekih desetak godina na velikom broju mladih djevojaka pokazuje da odlazak na neku vrstu stroge dijete, bila ona selektivna ili kalorijski restriktivna, može dovesti do povećanja razvoja za rizik poremećaja hranjenja za čak 18 puta!

Oštećenje bubrega, osteoporoza, anksioznost i depresija – sve su to bolesti koje prijete osobama podložnim opasnim dijetama, upozoravaju stručnjaci. Radi se o slabljenju srca i kardiovaskularnog sustava, oboljenju bubrega pa čak i o nastanku određenih karcinoma.

Sve dijete su opasne – bilo da su na bazi voća, povrtnih juha, korištenja samo cjelovitih žitarica pa do visokoproteinskih i takozvanih keto-dijeta. Uz to, vjerojatnost povratka kilograma i više nego što ih je osoba na početku dijete imala, vrlo je velika jer izgladnjen organizma sprema zalihe hrane za kasnije.

Kada organizam ne dobiva dovoljnu količinu hrane, prvo će posegnuti za svojim rezervama. To je glikogen koji je pohranjen u jetri i u mišićima. Nakon toga, počet će koristiti pričuvnu masnoću koja je u tijelu, ali ako je gladovanje dugotrajnije, tada će organizam početi katabolizirati svoje proteine, upozorava Dukčić.

Da su zbog nametnutih ideala ljepote, mnogi spremni posegnuti za opasnim instant rješenjima, dokazuje i najnoviji trend dijete, takozvana Snjeguljica dijeta u kojoj je cilj imati struk poput lika iz animiranog filma, dosegnuti indeks tjelesne mase 18, što se klasificira kao pothranjenost i gdje se obično jelovnik sastoji od konzumiranja jabuka i jabučnih proizvoda.

Po riječima nutricionistkinje Dukčić prehrana koja nas želi dovesti u takvo stanje je opasna. Opasna je i zbog toga što će sigurno doći i do poremećaja hormonalnog sustava, što je za žene posebno opasno jer dolazi i do gubitka menstrualnog ciklusa, a razina masnoće je manja od 12 posto u organizmu.

Jedan od novijih trendova u dijetama svakako je i čista hrana, odnosno konzumiranje isključivo sirove hrane. Iako ne zvuči nimalo opasno, obično ovakva dijeta završi na konzumaciji primjerice banana na duži vremenski period. Također, to je samo jedan nivo iznad ortoreksije – opsesije zdravim načinom prehrane, upozoravaju stručnjaci.

Treba zapamtiti kako je rješenje u pravilnoj i uravnoteženoj prehrani i bavljenjem nekom vrstom tjelesne aktivnosti. Niti jedan izgubljen kilogram na štetu zdravlja, nije vrijedan rizika, a naposljetku, ni ne trebamo svi izgledati na isti način – ljepota je upravo u različitosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!