Dubrovnik
Foto: Zvonimir Barisin / PIXSELL
Dubrovnik jutrima diše posebnim ritmom. More mirno ljulja barke, a kamen koji pamti stoljeća grije se na suncu. Život nikad nije daleko od mora — ni na obali, ni ispod površine.
Miris soli miješa se s mirisom mora i školjaka. A more ima svoj okus, svoj karakter.
Školjka Brbavica - je kao prva piva — prva ti nije dobra, druga ti se svidi, treću voliš.
Kamenicu zovu - tartuffo di mare — morski tartuf. Najbolje su zimi, ukusnije, punije mora.
A morska jaja, Microcosmus sabatieri, pravi su dragulj za ljubitelje sirovih školjaka. To je eksplozija. Esencija mora.
No, Dubrovnik nije samo tanjur i čaša.
More koje hrani — treba i čuvati.
Ronjenje i odgovornost prema moru
David Skoko okupio s ekipom na Lapadu. Ronioci iz cijele zemlje, građani, volonteri. Svi s istim ciljem — očistiti more i plaže svoga grada.
- Mi to radimo za Dubrovnik, kaže
Antun iz Ekološko ronilačkog kluba Ragusa.
- Za naše građane, za turiste, za more koje nam daje sve, dodao je.
David je pohađao i školu ronjenja. Kad akcija završi, umor se miješa sa zadovoljstvom.
Na kopnu ih čeka obrok koji su pripremili učenici dubrovačke Turističko-ugostiteljske škole.
More na tanjuru – učenici i chef u istom ritmu
Naš David Skoko, susreo se s Dubrovnikom i kulinarski.
Škola smještena u predivnoj Villi Čingrija, nekada domu gradonačelnika, danas je dom budućih chefova, gdje se pisala povijest modernog Dubrovnika. Obnovljena europskim sredstvima, vila je postala pravi centar kompetentnosti.
David Skoko, "Ribarev sin" zajedno s učenicima priprema tri slijeda — salatu od pomidora i gambera, gratinirane dagnje i ražu s batatom i kavom.
- Kuhanje je kao ronjenje, kaže.
- Treba strpljenja, poštovanja i ljubavi. Mirisi se šire kuhinjom. Češnjak i vino, dagnje koje se otvaraju, bosiljak koji boji ulje, dodao je.
Mladi kuhari uče, pitaju, smiju se. Na kraju, stol pun jela i ljudi.
Dubrovnik – dublje od razglednice
Dok sunce zalazi iza Srđa, ponekad treba potražiti dublje od onoga što se vidi na površini. Dubrovnik nije samo grad spomenika. On je zajednica — ronioca, kuhara, učenika, ljudi koji dišu s morem i za more.
Grad koji se čisti, koji uči, koji živi. Život Dubrovčana je život između mora i kamena. Između tradicije i budućnosti.
I upravo u toj tišini pod valovima — Dubrovnik najglasnije govori.
Srijedom na Prvom u 20.15
Dokumentarnu seriju "David Skoko: Mjesto za mene" gledajte svaku srijedu na Prvom programu HTV-a u 20.15.
A ako ste propustili neku epizodu, možete je besplatno pogledati na
našoj multimedijskoj platformi HRTi, gdje se nalaze i epizode Skokinih serijala
"David Skoko: Jesti na cesti" te
"David Skoko: Motor, loza, kuhača".
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!